Ziua Mondială de combatere a SIDA: Doar testează-te!

Doar testează-te! Acesta este mesajul, dar și denumirea campaniei sociale lansată de Ministerul Sănătății cu suportul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Asociației Obștești ,,Inițiativa Pozitivă”, UNAIDS Moldova și a autorităților locale. Până pe 21 decembrie, în țară vor fi organizate evenimente,  care au drept scop informarea populației despre HIV/SIDA, promovarea testării, mobilizarea și implicarea comunităților în răspunsul la infecția cu HIV.

În acest an, Ziua Mondială  de combatere HIV SIDA se desfășoară cu sloganurile „Pentru tine, pentru ei, pentru fiecare!” și „Este important pentru toți. Fiecare este important!”. În acest context, Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se testeze gratuit la HIV în cadrul punctelor mobile. Totodată, până pe 21 decembrie, vor fi organizate traininguri în rândul tinerilor pentru promovarea testării; vor fi promovate și difuzate materiale informative în instituții specializate, transport public, rețele sociale; vor fi lansate diverse flashmob-uri și chatbot-uri pe rețelele sociale. De asemenea, pentru a evalua nivelul de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV, va fi realizat un screening prin intermediul software RID. 

Acțiunile preconizate sunt orientate spre promovarea testării la HIV, atât în rândul populației generale, cât și în grupurile cheie, reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și alte categorii vulnerabile la HIV, asigurarea unei finanțări durabile pentru complexul de servicii împotriva epidemiei HIV.

La începutul anului 2021, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 14.400 de cazuri de îmbolnăvire cu HIV, iar în perioada ianuarie – octombrie 2021, conform datelor din registrul PTH,  au fost confirmate 662 cazuri noi, comparativ cu 567 de infecții depistate în aceeași perioadă a anului 2020.

În 2020, incidența infecţiei cu HIV la 100.000 populaţie а constituit aproximativ 17 cazuri, în raioanele din dreapta Nistrului – 15 cazuri, iar în teritoriile de Est – 30 cazuri. Se manifestă o reducere a incidenței infecției cu HIV în localitățile rurale,  de la 22 cazuri în 2019 – la 17 cazuri în 2020. În localitățile urbane: de la 24 cazuri – la 16 cazuri.

Majoritatea persoanelor care trăiesc cu HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă. Pentru segmentul de vârstă 0-39 ani, incidența infecției cu HIV a constituit 18 cazuri la 100 mii populație, pentru 15-24 ani – aproximativ 14  cazuri, iar pentru vârsta de 40 ani şi mai mult – 15  cazuri. 

În peste 90 la sută din cazuri, virusul HIV s-a transmis pe cale heterosexuală, iar în 4 procente din îmbolnăviri – pe cale homosexuală. Consumul de droguri este responsabil de 3% din infectări, iar în alte 2,4%  îmbolnăviri – virusul s-a transmis de la mamă la copil. 

Autoritățile realizează supravegherea epidemiologică operativă şi de santinelă a infecţiei cu HIV. Se implementează testarea rapidă pe bază de sânge capilar, inclusiv în sectorul non-guvernamental, servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale și clinicilor mobile, se realizează managementul supradozării în rândul UDI. Totodată, sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale OMS și UNAIDS, tratamente antiretrovirale, tratamente ale infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijire şi suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV, profilaxie pre-expunere și post-expunere.

În scopul prevenirii transmiterii infecției cu HIV se implementează activități de prevenire în rândul populației, grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei. În primele nouă luni ale anului curent, aproximativ 27 de mii de persoane, din grupurile cu risc sporit de infecție, au beneficiat de servicii de prevenire, inclusiv PCDI (15571), LS (7297) și BSB (4070).

Conform datelor UNAIDS, peste 37 de milioane  de persoane din întreaga lume trăiesc cu HIV.  Cazurile noi de îmbolnăvire s-au redus de la 2,7 milioane în 2000, la 1,5 milioane în 2020, iar decesele determinate de SIDA de la  1,4 milioane, la 680 mii. 

Distribuie