Prezentatorii Radio Plai păstrează o zi de tăcere. E zi de doliu național în legătură cu funeraliile marelui Dabija

Redactor: Diana Enache

Prezentatorii Radio Plai țin astăzi o zi de reculegere în memoria marelui scriitor Nicolae Dabija. Astăzi este doliu național în toată țara, instituit aseară de președinție. Doliul național este instituit „în semn de adâncă tristețe, cauzată de trecerea în eternitate a renumitului scriitor, susținător de frunte al mișcării de renaștere națională, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, academician și istoric literar”, se arată în decret.

În conformitate cu decretul prezidențial, în întreaga țară drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12.00 în memoria poetului se va ține un moment de reculegere. Ceremonia funerară va fi transmisă în direct de Compania publică „Teleradio-Moldova”.

Totodată, autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor li se recomandă să renunțe la desfășurarea, în ziua de 15 martie 2021, a acțiunilor distractive în masă, iar redacțiilor ziarelor, posturilor de radio și de televiziune – să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor și la formarea programelor.

Academicianul Nicolae Dabija a decedatvineri dimineață, 12 martie, la secția de terapie intensivă din cadrul Spitalului de Urgență, din cauza complicaţiilor pe care le-a suferit după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.

Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în comuna Codreni din raionul Cimișlia. A fost un scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române (din 2003) și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (din 2012). Nicolae Dabija este autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri”.

În anul 1966 este înmatriculat la facultatea de Ziaristică a Universității de Stat din Moldova. În anul III a fost exmatriculat „pentru activitate proromânească și antisovietică”, fiind restabilit peste un an, în 1970, la Facultatea de Filologie. În 1972 a absolvit universitatea.

În calitate de redactor șef al săptămânalului „Literatura și Arta” editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor ’80.

A fost deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești (1989-1991) și în Parlamentul Republicii Moldova (1991-1994, 1998-2001).

Nicolae Dabija a fost președinte al Forumului Democrat al Românilor din Republica Moldova (din 2005) şi președinte al Mișcării „Sfatul Țării-2” (din 2016). „Unirea e inevitabilă. De asta se tem cel mai mult Dodon și Moscova… Generațiile tinere își văd locul lor în Europa, în România. Fără România, Republica Moldova nu are nici un viitor”, spunea Nicolae Dabija.

Scriitorul Nicolae Dabija este înmormântat astăzi, 15 martie, la Cimitirul Central din strada Armenească. Începând cu ora 10.30, la biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, va avea loc slujba prohodului, iar cortegiul funerar va porni spre cimitir la 11.30. Ceremonia religioasă de la cimitir este programată să înceapă la ora 12.00.

Primăria municipiului Chișinău a anunţat că va organiza mitingul de doliu din cadrul ceremoniei funerare a scriitorului și publicistului Nicolae Dabija. „Combinatul Servicii Funerare” este responsabil de partea de decor la cimitir, iar Direcția Cultură va organiza un moment artistic pe versurile lui Nicolae Dabija. Ieri seara, 14 martie, sicriul cu corpul neînsuflețit al scriitorului a fost depus la biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, pentru ca cititorii, oamenii de cultură și toți cei care l-au cunoscut să-și poată lua rămas bun.

Distribuie