Foto: presedinte.md
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întâmpinat pe Președintele României, Klaus Iohannis, la Chișinău, în cadrul unei ceremonii oficiale. Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au luat parte la convorbirile oficiale cu participarea membrilor celor două delegații.
În cadrul întrevederii, a fost adoptată o Declarație comună a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintelui României, Klaus Iohannis, prin care este reafirmat caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.
„Părțile subliniază importanța deosebită a aprofundării cooperării dintre Republica Moldova și România, cu accent pe aspectele de interes strategic, și exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune.”, se arată în textul Declarației adoptate de Maia Sandu și Klaus Iohannis.
Textul Declarației îl găsiți AICI.
În urma convorbirilor oficiale, Președintele Maia Sandu și Președintele Klaus Iohannis au susținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia au accentuat relația bilaterală specială între Republica Moldova și România.
„Mă bucur că, începând de astăzi, Republica Moldova și România reintră într-o interacțiune firească, frățească și deschisă. În aceste zile, Republica Moldova pășește într-o nouă etapă – atât pe plan intern, cât și pe dimensiunea politicii externe. O etapă a ieșirii din izolare internațională și de conexiune la spațiul european, la vecinii și partenerii noștri strategici. Și, bineînțeles, o etapă de relansare a parteneriatului nostru strategic pentru integrarea europeană.
Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală – o prietenie la nivel înalt între Republica Moldova și România care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state și va contribui la construirea unui viitor mai bun.
România a fost alături de Republica Moldova din prima zi de independență. A fost o susținătoare fermă pe toate planurile – economic, politic, diplomatic, cultural, educațional. Ați fost alături de noi și la bine, și la greu. Țin să vă mulțumesc pentru acest rol jucat de România în dezvoltarea Republicii Moldova.
În acești ani, România a renovat în Republica Moldova grădinițe, obiecte culturale, chiar sate întregi. Zeci de mii de copii și tineri din Republica Moldova au învățat în liceele și universitățile din România, cu burse din partea statului român, și au fost primiți ca acasă. Iar elevii din sute de sate moldovenești pot merge la școală cu unul din autobuzele donate de România. România a sprijinit programe culturale, schimburi academice, dezvoltarea mass-mediei din Moldova – atât la nivel de guvern, cât și prin investiții private”, a declarat Președintele Maia Sandu.
Textul declarației îl găsiți AICI.
La rândul său, Președintele României, Klaus Iohannis, a declarant că România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova. De asemenea, domnul Iohannis a anunțat un nou pachet de sprijin din partea României:
„Încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea Protocol adițional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilității Acordului și extinderea domeniilor de cooperare; astfel, vom putea continua și extinde programele bilaterale de asistență de succes de până acum. Susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare. România va furniza – așa cum a mai făcut-o – medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților COVID-19. Totodată, știu cât de afectați au fost agricultorii. De aceea, România are în vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantități de motorină de aproximativ 6.000 de tone”, a precizat Klaus Iohannis.
Textul declarației îl găsiți AICI.
La final, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit în dar o monedă comemorativă dedicată medicilor: „Vă mulțumesc mult în numele meu și în numele cetățenilor Republicii Moldova pentru aceste ajutoare generoase și pentru deschiderea României. Vreau să vin cu un dar simbolic către dumneavoastră în semn de recunoștință pentru sacrificiul medicilor și lucrătorilor medicali. În Republica Moldova și în România, medicii sunt eroii timpurilor noastre. Aceasta este o monedă emisă de Banca Națională a Moldovei care celebrează sacrificiul și dedicația medicilor.”