Peste o mie de persoane au beneficiat de servicii de prevenire a HIV/SIDA. Proiectul a costat 936 de mii de lei

Foto simbol

Peste o mie de persoane din grupurile de risc au beneficiat de servicii de prevenire a HIV/SIDA şi a infecţiilor cu transmitere sexuală în cadrul a două proiecte desfășurate în anii 2019-2020, în valoare totală de aproape 936 de mii de lei. Aceşti bani au fost alocaţi din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Primul proiect s-a axat pe activităţi de prevenire a HIV şi a infecţiilor cu transmitere sexuală în rândul consumatorilor de droguri injectabile şi al lucrătoarelor sexului comercial din Ungheni şi Făleşti, cu acoperirea unui număr de 1055 de beneficiari.

Cel de-al doilea proiect a vizat serviciile de reducere a riscului de răspândire a infecţiei HIV în grupurile-cheie din regiunea de sud (Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcăneşti), cu implicarea a 70 de persoane.

Pe parcursul implementării proiectelor, mai mulţi beneficiari au fost testaţi la HIV, sifilis, hepatite virale, tuberculoză, iar cei cu rezultat pozitiv au fost însoţiţi în instituţiile medicale pentru confirmarea diagnosticului şi iniţierea tratamentului, acordarea consultaţiilor de către specialişti. Astfel, aproape 397 de persoane au beneficiat de testarea rapidă la HIV şi sifilis, 47 de persoane – de testarea rapidă la hepatita virală C, iar screening-ul tuberculozei (identificarea timpurie a cazurilor de TB, în baza aplicării anchetelor de screening) a fost efectuat de 200 de beneficiari.

De asemenea, au fost distribuite un şir de consumabile, şi anume: circa 200 de mii de seringi, aproape 52 de mii de prezervative, peste 196 de mii de şerveţele umede ce conţin alcool, mai mult de 2600 de produse individuale de protecţie/dezinfectanţi.

Totodată, au fost desfăşurate circa 1200 de şedinţe – consultaţii şi instruiri individuale de informare, comunicare şi consiliere de la egal la egal a beneficiarilor, fiindu-le repartizate materiale informaţionale despre HIV, TB, hepatite în cantitate de circa 7 mii de bucăți.

Proiectele sus-menţionate au fost implementate de organizaţiile nonguvernamentale „Tinerii pentru Dreptul la Viață”, filiala Bălți, și „Împreună pentru viață”, filiala Comrat, în urma participării la concursul de selectare a proiectelor de profilaxie şi prevenire a riscurilor de îmbolnăvire, finanţate din sursele fondului măsurilor de profilaxie al CNAM.

Distribuie