Foto: mei.gov.md
Consiliul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) a aprobat, astăzi, finanțarea a șase proiecte de eficiență energetică și energie regenerabilă în localitățile din țară, cu un buget total de 1,4 mln. lei. Ședința Consiliului s-a desfășurat online și a fost prezidată de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.
Unul dintre proiectele aprobate este din domeniul valorificării energiei solare și presupune implementarea conceptului de Smart City în orașul Nisporeni prin instalarea a două bănci incorporate cu panouri fotovoltaice cu o putere de 110 W. Costul total al proiectului este de 225 245,00 lei, dintre care 200 000 lei reprezintă suportul Agenției.
Un alt proiect de energie regenerabilă va fi realizat la gimnaziul-grădiniță din satul Telița, raionul Anenii Noi. În cadrul proiectului vor fi instalate panouri fotovoltaice, care vor reduce consumul de energie electrică a instituției cu aproximativ 60-80%.
De asemenea, Consiliul AEE a mai aprobat un proiect de instalare a panourilor fotovoltaice pe acoperișul Complexului sportiv din satul Gura Galbenei, modernizarea sistemului de iluminat public prin montarea și gestionarea instalațiilor autonome de iluminare în orașul Telenești, modernizarea sistemului de iluminare a trecerilor pietonale în comuna Tohatin, precum și un proiect ce își propune îmbunătățirea proceselor de gestionare a procedurilor de dezinfectare prin instalarea sistemelor autonome de dezinfectare în cadrul Spitalului pentru copii nr. 1. De principiu, a fost aprobat și proiectul-pilot privind reconstrucția și modernizarea sistemului de iluminat stradal în satul Sireți, precum și construcția unui parc fotovoltaic cu puterea de 20 kW.
„Mă bucur să constat că tot mai multe localități din țară își propun să implementeze proiecte în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă. Cu astfel de inițiative frumoase vom reuși să ne consolidăm securitatea energetică a țării și să facem față schimbărilor climatice”, a declarat ministrul Sergiu Railean.
Un alt proiect aprobat de principiu pentru finanțare aparține Facultății de Energetică și Inginerie Electrică din cadrul UTM și Asociației Consumatorilor de Energie din Republica Moldova și vizează promovarea și implementarea în Republica Moldova a sistemelor de contorizare inteligentă. Proiectul presupune instalarea în cadrul sectorului rezidențial și public, până la sfârșitul anului 2022, a peste 500 de sisteme de măsurare inteligente pentru contorizarea energiei electrice. În baza datelor se planifică desfășurarea mai multor activități analitice de apreciere a beneficiilor directe și indirecte, a celor imediate și de perspectivă de pe urma utilizării acestor soluții inteligente de contorizare. Contribuția AEE la implementarea acestui proiect este de 1 500 000 lei.
Bugetul total al celor șase proiecte aprobate constituie 1,4 mln lei, dintre care aportul Agenției pentru Eficiență Energetică este de 1,1 mln lei, iar al beneficiarilor de 303,9 mii lei.