Cabinetul de miniștri a aprobat, ieri, în ședință de Guvern hotărârea ce stabilește lista produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt, ce urmează a fi expuse în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial.
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Ion PERJU a subliniat că lista produselor a fost identificată în baza solicitărilor mediului de afaceri, asociațiilor de profil, dar și conform criteriului de producție cu asigurare pe deplin a necesităților pieței interne.
„Oferirea accesului produselor autohtone pe rafturile unităților de comerț va stimula valorificarea acestora cu înregistrarea veniturilor, ce presupune și majorarea surselor de venit atât la bugetele locale, cât și la cel național. Astfel, vom spori dezvoltarea sistemului de marketing în întreprinderile agricole mici și mijlocii, vom dezvolta concurența sănătoasă, bazată pe principiile de asigurare a calității, inofensivității, precum și pe determinarea aspectului comercial al produselor. Lista completată și actualizată conține 129 de poziții tarifare: fructe și legume proaspete și conservate, produse lactate, ouă, miere, băcănie, carne proaspătă și procesată, produse de brutărie, produse de cofetărie, ulei, băuturi nealcoolice și alcoolice, produse congelate etc. Totodată, lista produselor conține un compartiment „perioada recomandată”, ce se referă la fructele și legumele de sezon, fiind un reper de orientare”, a subliniat oficialul.
În aceeași ordine de idei, Ion PERJU a adăugat că, în funcție de specie și soi, comerciantul va indica, în contractul cu producătorul agricol (furnizorul), perioada concretă, periodicitatea, cantitatea pentru livrarea produsului, precum și alte aspecte ce țin de relațiile comerciale bilaterale. Pentru produsele la care nu este indicată perioada de referință, acestea urmează a fi comercializate pe parcursul întregului an.