Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” le-a fost conferit „Ordinul de Onoare”

Foto: mecc.gov.md

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a participat astăzi, 16 decembrie, la ceremonia de înmânare a distincției de stat „Ordinul de Onoare” Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, de către președintele în exercițiu al Republicii Moldova Igor Dodon.

În mesajul de felicitare adresat angajaților Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, ministrul Lilia Pogolșa a menționat că: „Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este cea mai veche instituție muzeală din Republica Moldova care deține un patrimoniu etnografic și natural de excepție. La cei 130 de ani de existență și activitate, muzeografii au demonstrat că cel mai important pentru o societate este memoria și continuitatea tradițiilor. Cu acest prilej, felicit angajații muzeului și vizitatorii acestuia cu conferirea înaltei distincții pe care au meritat-o din plin”, a declarat ministrul Lilia Pogolșa.

Înalta disticție de stat a fost conferită Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală pentru  merite deosebite în dezvoltarea muzeologiei, contribuţie la păstrarea patrimoniului cultural național și activitate expozițională prodigioasă, conform decretului semnat în anul 2019.

Menționăm că instituția datează din anul 1889 și este cel mai vechi muzeu din Republica Moldova. Deţine un patrimoniu de circa 135 mii de piese și o valoroasă bibliotecă științifică, care are peste 41 500 de volume, inclusiv o importantă colecție de carte rară.

De asemenea, ministrul Educației Culturii și Cercetării a adresat un mesaj de felicitare și angajaților Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”.

Înalta distincție de stat a fost conferită în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea biblioteconomiei, pentru contribuţie substanţială la salvgardarea patrimoniului naţional documentar şi succese în consolidarea colaborării interbibliotecare.

Biblioteca deţine o colecţie enciclopedică de 244 551 documente pe diferite suporturi și este frecventată anual de circa 11 000 de utilizatori.

Distribuie