Ministrul Mediului Iuliana CANTARAGIU s-a întâlnit cu ambasadorul Ungariei la Chișinău pentru a discuta despre oportunități de cooperare

Ministrul Mediului, Iuliana CANTARAGIU, s-a întâlnit, astăzi, cu Ambasadorul Ungariei la Chișinău, Excelența Sa, Sándor SZABÓ, și au discutat despre oportunitățile cooperării bilaterale în domeniul protecției mediului și a resurselor naturale. La întrevedere ambasadorul a fost însoțit de șefa Departamentului Relații Economice a Ambasadei Ungariei,  Ildikó Kovács.

Ambasadorul a felicitat ministrul cu noul mandat și a menționat că salută restructurarea administrației publice centrale cu separarea Ministerului Mediului și cu aceasta ocazie a transmis felicitarea Ministrului Agriculturii al Ungariei, Istvan NAGY, adresată Ministrului Mediului.

Totodată, ambasadorul a transmis și invitația de participare la Planet Budapest 2021 Sustainability Expo and Summit, eveniment ce se va desfășura în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie 2021. Obiectivul de bază al summit-ului constă în promovarea contribuției tehnologiilor moderne la dezvoltarea durabilă, remarcând domeniile: economia circulară, tendințele globale și impactul pandemiei, abordările științifice pentru a diminua riscurile și a contribui la dezvoltarea durabilă.

“Summitul va avea loc la cel mai înalt nivel, va fi deschis de Președintele Ungariei E.S. Dl Janos ADER și va reuni președinți de țări, prim-miniștri, conducători ai organizațiilor internaționale și înalți funcționari de la OMS, CEE ONU, OECD. În sesiunile de bază ale evenimentului vor fi discutate subiecte cu referire la orașele durabile, managementul durabil al resurselor de apă, managementul deșeurilor, energetica și transportul”, a subliniat Ambasadorul.

Pe agenda discuțiilor celor doi oficiali s-au aflat mai multe subiecte, ce vizează protecția mediului și dezvoltarea durabilă. Astfel, părțile au discutat și aspectele legate de revitalizarea economică pentru a remedia impactul crizei pandemice și influența asupra stării factorilor de mediu (asupra poluării apelor, aerului, formării deșeurilor, inclusiv medicinale) și necesitatea soluționării eficiente a acestor efecte negative etc.

În context, ministrul Mediului a subliniat că Republica Moldova este deschisă pentru preluarea experienței și a bunelor practici în privința gestionării durabile a pădurilor, managementului apelor, gestionării deșeurilor.

„Prioritățile în domeniul protecției mediului, inclusiv necesitatea de reformare și eficientizare a instituțiilor subordonate, sunt priorități incluse în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru 2021-2022, iar performanțele și realizările ministerului vor fi monitorizate utilizând un set de indicatori al calității mediului. Suportul și experiența Ungariei va fi utilă, în acest sens”, a menționat ministrul Iuliana CANTARAGIU.

Distribuie