Foto: gov.md
Stimați Veterani,
Astăzi comemorăm sacrificiul celor căzuți în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova și a victimelor acestui conflict, precum și reafirmăm angajamentul de a le onora patriotismul și de a nu uita. De asemenea, ne adresăm cu plecăciune și profundă recunoștință supraviețuitorilor și le mulțumim pentru eroismul și curajul de care au dat dovadă pe câmpul de luptă. Au trecut 29 de ani de la începutul acțiunilor sângeroase de pe Nistru, eveniment care a lăsat o urmă adâncă și dureroasă în amintirea fiecărui cetățean al țării noastre. În cele 4 luni de ostilități s-a plătit un preț mult prea mare pentru libertate, soldat cu pierderi de vieți omenești și mii de destine mutilate.
Sute de familii își mai plâng și astăzi fiii, frații și soții care au plecat cu fruntea sus să-și apere țara, dar nu s-au mai întors acasă de pe platourile de luptă de la Coșnița, Cocieri, sau Tighina. Cea mai mare recunoștință pentru jertfa lor este să întindem corzile sfinte ale memoriei lor de la fiecare mormânt de patriot, până la inimile care bat în fiecare cămin din această țară. Indubitabil, fapta eroilor noștri va dăinui peste veacuri și ne va inspira să realizăm lucruri mărețe în numele viitorului Republicii Moldova.
Conflictul armat din 1992 a lăsat un bilanț negru în istoria țării noastre și a deschis o rană care nu se va vindeca niciodată. Circa 33,5 mii de persoane au participat la lupte, dând dovadă de vitejie și curaj, dintre care 299 și-au pierdut viața, iar alte 289 au rămas cu grad de dizabilitate.
Păstrarea memoriei trecutului pentru generațiile viitoare și protejarea supraviețuitorilor sunt datoria sacră a Republicii Moldova. Comemorarea publică a victimelor și promovarea cunoașterii prin educație despre conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova constituie un gest de solidarizare și apropiere, precum și un instrument fundamental pentru combaterea ignoranței și indiferenței. În acest sens, anual, cu suportul Guvernului, la data de 2 martie, sunt organizate o serie de activități pentru înveșnicirea memoriei celor care și-au pierdut viața în război. Ziua Memoriei a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 433/1990, în scopul aducerii unui omagiu eroismului cetățenilor Republicii Moldova, căzuți în lupta pentru apărarea țării, iar la 12 februarie 2021, această zi a fost redenumită în Ziua Memoriei și Recunoștinței.
Totodată, vreau să menționez că, pe parcursul anului 2020, Guvernul Republicii Moldova a venit cu o serie de măsuri de protecție socială pentru veterani, și anume: acordarea asigurării medicale gratuite pentru veteranii care nu sunt angajați în câmpul muncii, acordarea dreptului la tratament sanatorial, majorarea alocațiilor lunare de stat.
Dragi Veterani,
În numele meu personal, și al Guvernului Republicii Moldova, apreciez înalt curajul, bărbăția, patriotismul tuturor polițiștilor, militarilor, rezerviștilor și voluntarilor care s-au ridicat în apărarea valorilor naționale, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Vă asigurăm că eroismul dumneavoastră va fi studiat de generațiile urrmătoare și va rămâne pe vecie în memoria genetică a poporului.
Vă doresc multă sănătate și prosperitate!
Mulțumesc!