Foto: justice.gov.md
Toate înregistrările audio ale ședințelor de judecată, realizate începând cu 1 septembrie 2020, vor fi stocate pe o platformă tehnologică modernă, denumită generic “Media Server”. Această nouă platformă a fost elaborată și implementată cu suportul Programului USAID pentru Justiție Transparentă, pe parcursul anului 2020.
Media Server reprezintă o platformă unică de stocare, accesare și căutare centralizată a tuturor înregistrărilor audio ale ședințelor de judecată, efectuate de către instanțele judecătorești fie prin sistemul de înregistrare audio “SRS Femida”, fie prin reportofon. Prin urmare, toate înregistrările audio nu vor mai fi păstrate, ca până nu demult, pe serverul local al instanței judecătorești în cadrul căreia au fost efectuate, ci vor fi transferate automat pe Media Server, devenind instantaneu parte din dosarul electronic la care se referă.
Totodată, platforma Media Server este conectată la Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), ceea ce face posibilă audierea înregistrărilor accesând dosarul, prin câteva click-uri. De această facilitate vor beneficia atât utilizatorii PIGD, cât și utilizatorii modulului E-Dosar Judiciar. Astfel, datorită funcționalităților Media Server, judecătorii, asistenții judiciari și grefierii nu vor mai trebui să aștepte zile în șir până la obținerea înregistrărilor audio pe CD de la instanța unde au fost efectuate, dar le vor putea accesa direct din PIGD, imediat după ce aceste înregistări audio au fost efectuate.
De o serie de beneficii se vor bucura și utilizatorii E-Dosar Judiciar, aflat la moment în regim de pilotare la Judecătoria Cahul și Curtea de Apel Cahul. Aceștia vor economisi timp și resurse, deoarece nu vor mai trebui să înainteze cereri pentru eliberarea copiilor înregistrărilor audio, serviciu acordat contra unui cost de 20 de lei.
Prin implementarea Media Server s-a urmărit sporirea eficienței și transparenței activității instanțelor judecătorești, dar și reducerea termenelor de examinare a cauzelor. Media Server va contribui la eliminarea multor formalități legate de expedierea, înregistrarea, avizarea și executarea demersurilor de eliberare a copiilor înregistrărilor efectuate. Totodată, Media Server constituie și un important element de securitate, întrucât arhivarea centralizată reduce riscurile de pierdere, modificare sau ștergere neautorizată a înregistrărilor audio.