Mărțișor – 2022: un Târg în premieră și peste 40 de concerte în cadrul Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”, împlinind a 56-a primăvară

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, funcționari din cadrul ministerului și directori ai principalelor instituții concertistice din țară au participat astăzi, 16.02.2022, la conferința de presă prilejuită de lansarea celei de-a 56 ediții a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” și a Târgului „Mărțișor”, organizat în premieră.

Agenda evenimentelor se va încadra în perioada 24 februarie – 10 martie și va cuprinde 40 de concerte.

„Noutate celei de-a 56-ea ediții a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” ar putea fi că e ultima în acest format. Începând cu anul viitor, Festivalul Mărțișor ar putea trece Prutul, cu o agendă elaborată în comun, pentru ambele țări. Este cel puțin o nobilă intenție, agreată și de ministrul român al Culturii, Lucian Romașcanu, urmare a discuțiilor prilejuite de  întâlnirea interguvernamentală moldo-română de săptămâna trecută.

O altă noutate este faptul că anul acesta organizăm și un Târg al Mărțișorului, amplasat în scuarul Palatului Național „Nicolae Sulac”, în căsuțele folosite la Târgul de Crăciun, dar care vor fi adaptate motivelor primăvăratice și simbolului  „Mărțișor”, a declarat ministrul Sergiu Prodan.

În anul 2017, Mărțișorul, alături de alte trei elemente, a fost inclus în patrimoniului imaterial UNESCO, făcând parte dintr-un dosar transfrontalier, la care au muncit România, Bulgaria, Macedonia și Moldova.

Prima ediție a Târgului Mărțișor – 2022 va fi inaugurată oficial de Dragobete, sărbătoarea dragostei, pe 24  februarie și va dura până pe 10 martie, în scuarul Palatului Național „Nicolae Sulac”,  unde, apropo, vor fi retransmise și concertele de la Palat, pe un monitor instalat în Târg.

„La Târg vor participa meșteri populari, artizani, selectați după principiul: tot ce fac să fie autentic, tradițional. Nu este doar o activitate comercială, este, mai degrabă, un manifest de promovare a simbolului Mărțișor. Reprezentanții Muzeului National de Etnografie și Istorie, de exemplu, vor organiza ateliere de confecționare și port a mărțișoarelor, iar artizanii gustului – vor pregăti și comercializa bucate și băuturi tradiționale moldovenești. 

Târgul va activa de la orele 16.00 până la 20.00 în zilele de lucru și de la 10.00 la 20.00 în zilele de odihnă” – a declarat Svetlana Pociumban, șefa direcției Patrimoniu Cultural.

La rândul lor, directorii principalelor instituții concertistice din țară au prezentat agenda manifestărilor pe care le vor organiza în capitală, dar și în raioanele republicii. În total, Festivalul de Muzică  „Mărțișor”- 2022 include 40 de concerte, 19 dintre care în capitală și restul (21) în alte localități ale țării. Artiștii Filarmonicii Naționale, ai Sălii cu Orgă,  Ansamblul de dansuri populare „Joc”, acordeoniștii de la „Concertino” sau membrii Capelei corale „Doina” vor delecta publicul spectator de la Bălți, Cahul, Telenești, Hâncești, Căușeni, Nisporeni, Anenii-Noi, Soroca sau Cimișlia. Ansamblul „Joc” planifică să meargă  și la Tiraspol. 

Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” – 2022 va debuta, însă, cu un concert la Palatul Național, în cinstea compozitorului Eugen Doga, care împlinește 85 de ani în aceeași zi, pe 1 martie, și care va aduna nume de primă valoare culturală de pe ambele maluri ale Prutului.  

Bugetul Festivalului de muzică „Mărțișor” se va încadra în limita de 2 mln 350 mii lei. 

Cheltuielile participanților la Târgul „Mărțișor” vor fi suportate de Ministerul Culturii, din contul economiilor la Târgul de Crăciun. 

Toate manifestările se vor desfășura cu respectarea condițiilor impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică în vigoare la moment. 

Distribuie