Maestrul de balet Vladimir Curbet ar fi împlinit 90 de ani


Maestrul de balet Vladimir Curbet, Artist al Poporului din R. Moldova, Artist al Poporului din ex-URSS, Laureat al Premiului de Stat, deţinător al “Ordinului Republicii”, ar fi împlinit astăzi 90 de ani.

Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930 la Susleni, judeţul Orhei. În 1966, a absolvit Şcoala de Muzică (astăzi Colegiul de Muzică) “Ştefan Neaga”. A fost conducătorul colectivului de dansuri şi al fanfarei din satul Susleni (1949-1953). În perioada 1953-1957, a condus colectivul de dansuri populare din satul Caragaş, raionul Slobozia.

În 1957, Vladimir Curbet a fost numit pedagog-preparator, iar în 1958 – director artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului numit ulterior Naţional Academic de Stat de Dansuri Populare “Joc”. În 1969, fondează pe lîngă Ansamblul “Joc” Studioul Coregrafic, aducîndu-şi contribuţia şi în domeniul pedagogiei. În 1976, a restabilit Şcoala de Coregrafie de pe lîngă Şcoala de Muzică “Ştefan Neaga”, unde a predat dansul popular timp de cinci ani. A insistat să fie deschisă Catedra de coregrafie naţională la Institutul de Arte, unde a predat patru ani dansul popular.

Cu Ansamblul “Joc” Vladimir Curbet a montat suite şi dansuri populare, dansuri folclorice, spectacole populare, tablouri coregrafice: “Brîul”, “Bătuta”, “Crăiţele”, “Voiniceasca”, “Haiduceasca”, “Moldoveneasca”, “Căluşarii”, “Nunta moldovenească”, “Suita din Carpaţi” şi altele.

Maestrul de balet Vladimir Curbet a prezentat cu Ansamblul “Joc” 10 mii de spectacole în peste 70 de ţări. În 1953, la Festivalul al IV-lea al Tineretului şi Studenţilor de la Bucureşti, Ansamblul “Joc”, condus de Vladimir Curbet, a obţinut diploma de gradul I şi Medalia de Aur. La Festivalul Internaţional de la Moscova obţine Premiul I şi Medalia de Aur (1957). La Festivalul Internaţional de Folclor din Dubrovnik, Iugoslavia (1965), a obţinut locul I şi Medalia de Aur. De asemenea, Ansamblul a luat diploma de gradul I şi Medalia de Aur la Festivalul Folcloric din Germania.

Vladimir Curbet a cercetat şi valorificat tradiţii, datini, obiceiuri, dansuri, muzică şi port popular. A cules peste 3500 de cîntece, doine, balade din toate genurile folclorice. Ca autor, a semnat volumele: “La gura unei peşteri de comori”, “Tot cu cîntecul mă mîngîi”, “La vatra jocului străbun”, “Ţara horelor şi a doinelor”, “Valori perene româneşti” etc.

În 2013, lui Vladimir Curbet i s-a conferit cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală – Medalia de Aur pentru Creativitate.

Sursa: Moldpres

Distribuie