Lilia Palii: „Promovarea și încurajarea antreprenoriatului social se află pe agenda de priorități a MEI”

Foto: mei.gov.md

Secretarul general Lilia Palii, a participat, astăzi, la panelul de discuții – Economia socială în țările Parteneriatului Estic: provocări politice și oportunități de cooperare, desfășurat în cadrul „Summit-ului european al economiei sociale” (EUSES). Evenimentul a pus în discuție necesitatea consolidării economiei sociale în Europa și valorificarea contribuției sale la dezvoltarea economică, incluziunea socială, tranziția ecologică și digitală.

În cadrul sesiunii online au participat reprezentanții autorităților publice din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina. Dialogul s-a axat pe trei dimensiuni importante precum, digitalizarea economiei sociale, inovarea și colaborarea transfrontalieră și intersectorială.

În debutul evenimentului, Lilia Palii a relatat despre începuturile antreprenoriatului social și a întreprinderii sociale în Republica Moldova, menționând că acestea au fost recunoscute oficial în anul 2017, prin adoptarea Legii nr.223/2017 privind modificarea și completarea unor acte legislative. Iar, în anul 2018, a fost elaborat si aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei Naționale pentru Antreprenoriat Social, precum și Lista genurilor de activitate ce constituie activități de antreprenoriat social.

„Dezvoltarea economiei și antreprenoriatului social se află pe agenda de priorități a MEI. Consider că acest model de business contribuie la crearea unei societăți mai echitabile, care nu lasă spațiu pentru marginalizare, după principiul „Nimeni nu este lăsat în spate”. Împreună cu colegii de la minister am reușit să elaborăm și sper că foarte curând va fi aprobat, Programul Național pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social în Republica Moldova pentru următorii 5 ani, care are și un Plan de acțiuni de implementare. Documentul strategic conține obiective și acțiuni, ce vizează stimularea dezvoltării economiei sociale, cu un accent pe consolidarea cadrului normativ și regulator, crearea premiselor instituționale, financiare și fiscale pentru valorificarea potențialului  antreprenoriatului social, dezvoltarea capitatului uman și sferei de inovare și dezvoltare etc.”, a precizat secretarul general.

În final Lilia Palii, și-a exprimat convingerea că unificarea și sincronizarea acțiunilor MEI cu cele ale inițiativelor private, susținute de partenerii de dezvoltare, va ajuta la obținerea rezultatelor tangibile și, respectiv la un grad mai înalt de responsabilizare socială, a antreprenorilor în mod special, dar și a întregii societăți.

„Summitul european al economiei sociale” a fost organizat de Comisia Europeană în parteneriat cu orașul Mannheim. Panelul dedicat țărilor din parteneriatul estic a fost organizat în colaborare cu proiectului MEPA, GIZ, cu suportul Guvernului Germaniei și Guvernului Elveției. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 26-27 mai 2021.

Distribuie