Foto: mecc.gov.md
Peste 6000 de elevi din 12 instituții de învățământ profesional tehnic vor studia disciplinele care vizează dezvoltarea abilităților de viață în săli de clasă renovate după un nou design. Modelul sălilor de clasă a fost creat împreună cu elevii, iar renovarea a avut loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii” implementat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) cu sprijinul financiar din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
La evenimentul de inaugurare a claselor prietenoase tinerilor, care a avut loc în incinta Centrului de Excelență în Industrie Ușoară au participat: secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Natalia Grîu; Ambasadorul Republicii Austria în Republica Moldova, E.S. Stella Avallone; Reprezentantul rezident al UNFPA Moldova Nigina Abaszada; elevi și cadre didactice.
Secretarul de stat Natalia Grîu a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul constant acordat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în vederea asigurării calității în educație. „Suntem siguri că sălile de clasă renovate vor oferi mediul perfect pentru creșterea interacțiunii pozitive a elevilor în cadrul instituției de învățământ. Este demonstrat faptul că infrastructura școlară influențează calitatea procesului educațional, îmbunătățește atitudinea față de studii și facilitează schimbul prietenos și divers de idei cu profesorii. Ne dorim ca fiecare clasă de studii să fie similară sub aspectul standardelor școlii prietenoase beneficiarului. Credem că fiecare copil, elev, student merită acest lucru.”, a subliniat oficialul.
Menționăm că clasele prietenoase tinerilor au fost dotate cu mobilier modular, dulapuri personale, mai multe lumini, echipamente IT, audio, dispozitive video, zone de recreere cu materiale practice pentru lecții – jocuri interactive, ghid de activități practice etc. În aceste săli, elevii vor explora subiecte precum „Decizii pentru un mod sănătos de viață” și „Dezvoltarea personală”. De asemenea, rețeaua de educatori de la egal la egal, care a fost creată pentru prima dată în sistemul de învățământ profesional tehnic ca parte a proiectului, va organiza aici diferite întâlniri și instruiri, consolidând eforturile de implementare.
Instituțiile beneficiare sunt: Centrul de Excelență în Industria Ușoară din mun. Chișinău; Școala profesională din or. Nisporeni; Școala profesională din or. Rezina; Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale din mun. Chișinău; Colegiul Politehnic din or. Bălți; Școala profesională Cupcini, din r-nul Edineț; Colegiul pedagogic „Alexei Mateevici” din mun. Chișinău; Colegiul „Iulia Hașdeu” din or. Cahul; Colegiul „Vasile Lupu” din or. Orhei; Centrul de Excelență în Servicii și procesare alimentară or. Bălți; Școala profesională nr. 2 mun. Chișinău și Colegiul Agroindustrial din or. Râșcani.