Foto: msmps.gov.md
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a avut o întrevedere cu noua reprezentantă UN Women în Moldova, Dominika Stojanoska. În debutul discuțiilor, doamna ministru a felicitat-o pe noua reprezentantă pentru preluarea mandatului în Republica Moldova, urându-i succese în activitate.
„Vă asigur de maximă deschidere și colaborare, așa cum am avut-o de fiecare dată cu echipa UN Women Moldova. Domeniul egalității de gen și prevenirii violenței în familie este unul prioritar pentru Minister și vom continua acțiunile inițiate pentru atingerea obiectivelor comune, de a elimina violența împotriva femeilor, asigura abilitarea și responsabilizarea femeilor, cât și participarea acestora în politică şi în procesele decizionale din Moldova”, a declarat ministrul.
Oficialii au trecut în revistă proiectele în derulare și provocările privind implementarea acestora, dar și obiectivele pentru următoarea perioadă, precum: măsuri active de susținere a femeilor afectate de pandemia COVID-19 prin dezvoltarea antreprenoriatului feminin, instruirea și abilitarea femeilor în domeniul IT, crearea creșelor la locul de muncă pentru a ajuta femeile să combine viața de familie cu cea profesională, totodată, susținerea femeilor în situații de risc din cauza pandemiei.
În context, Dominika Stojanoska a menționat că UN Women continuă acțiunile de suport a femeilor victime și supraviețuitoare ale violenței, inclusiv cu copii mici din alte 5 raioane ale țării, cărora le vor dona produse de primă necesitate, dar și echipamente de protecție individuală.
Menționăm că, Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN WOMEN) cu suportul Suediei și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Moldova au oferit un lot de produse de primă necesitate pentru aproximativ 250 de femei victime și supraviețuitoare ale violenței, inclusiv cu copii mici, care sunt beneficiarele centrelor de asistență din țară. De asemenea, au fost oferite produse de protecție lucrătorilor din cadrul organizațiilor active în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie.
Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii a fost comunicarea și informarea activă a populației, în special a femeilor, despre serviciile care le pot accesa și desfășurarea campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.
MSMPS are o colaborare fructuoasă cu agenția UN Women în Moldova, care susține substanțial eforturile întreprinse de Republica Moldova în promovarea egalității de gen și în acțiunile de consolidare a capacităților atât pentru verigile mecanismului instituțional, cât și pentru femeile din grupuri subreprezentate; transpunerea în cadrul normativ și de politici a normelor și standardelor internaționale din egalității de gen și abilitării femeilor, inclusiv CEDAW, de asemenea aceasta oferă asistență tehnică pentru servicii esențiale.