Foto: mfa.gov.md
În perioada 19 – 23 aprilie, la New York, se desfășoară lucrările sesiunii a 54-a a Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Populație și Dezvoltare (CPD), la care participă în format online și delegația Republicii Moldova condusă de Gheorghe Leucă, secretar de stat pentru cooperare multilaterală.
Tema sesiunii CPD din acest an este „Populația, securitatea alimentară, nutriția și dezvoltarea durabilă” și are drept scop abordarea multidimensională a impactului pandemiei COVID-19 asupra eforturilor de redresare a insecurității alimentare și malnutriției în contextul Programului de acțiuni al Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare.
În marja dezbaterilor generale ale Comisiei, pe data de 20 aprilie, Gheorghe Leucă a susținut un discurs în care a promovat prioritățile și realizările Republicii Moldova în domeniul siguranței și securității alimentare, dar și a expus provocările cu care se confruntă populația țării, în particular grupurile defavorizate, în condițiile nefaste cauzate de pandemie.
Oficialul a punctat că Guvernul Republicii Moldova lucrează continuu cu partenerii de dezvoltare la integrarea dimensiunii demografice în cadrul politicilor naționale, iar cu sprijinul UNFPA Moldova este înființat un registru statistic al populației pentru a centraliza toate sursele de date relevante în vederea îmbunătățirii disponibilității indicatorilor și realizării coerente a politicilor publice.
Gheorghe Leucă a mai nuanțat imperativul consolidării cadrului național de reglementare privind siguranța alimentară și nutriția în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și racordarea acestora la standardele europene, ca parte a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.
Versiunea înregistrată a discursului poate fi vizionată pe platforma digitală a secretariatului ONU. Textul discursului poate fi consultat la secțiunea „Discursuri și mesaje” pe pagina ministerului de externe.
Notă: Menționăm că în septembrie 2020, Republica Moldova a fost aleasă pentru un nou mandat în calitate de membru al Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Populație și Dezvoltare, pentru perioada 2021 – 2025. Moldova va începe exercitarea celui de-al treilea mandat de membru începând cu luna iulie anul curent.