Cum mergem la vot în Franța, Spania, Irlanda și Israel?

Foto simbol. Sursa: s.iw.ro

Cu referire la situațiile-problemă în secțiile de votare constituite peste hotare, inclusiv în contextul ultimilor măsuri întreprinse în unele state: Franța, Spania, Irlanda, Israel, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene comunică următoarele.

Urmare  avansării pandemiei, din data de 17 octombrie 2020, Franța a instituit pentru o perioadă de 4 săptămâni, cu probabilitatea prelungirii până la 1 decembrie, unele măsuri restrictive de circulație pe timp de noapte între orele 21:00 – 6:00 în unele localități franceze.

Măsurile vor afecta activitatea secțiilor de votare din orașele: Paris, Montreuil, Villeneuve-Saint-Georges, Lyon, Strasbourg și Nisa nefiind însă afectată cea din Bordeaux. Ambasada Republicii Moldova la Paris va emite autorizații de circulație pe timp de noapte pentru membrii birourilor electorale. Prin intermediul anunțurilor în mediile sociale, precum și în cadrul grupurilor diasporei, ambasada de la Paris recomandă votanților vizitarea secțiilor de votare înainte de ora 21:00 pentru a exclude eventuale amenzi din partea autorităților.

Autoritățile din Irlanda au decretat pentru întreaga țară cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie 2020, ceea ce implică aplicarea unor restricții dure și complexe, implicit de deplasare în raza de 5 km a reședinței / domiciliului persoanei, fapt care ar limita posibilitatea deplasării la secțiile de votare constituite în această țară.

În asemenea condiții, Ambasada Republicii Moldova la Dublin a solicitat reconfirmarea permisiunii și alte instrucțiuni vizând deschiderea celor 4 secții de votare în Irlanda și clarificări dacă deplasările votanților spre secțiile de votare pot fi considerate esențiale, deci admise, fără amendarea cetățenilor Republicii Moldova și garantarea dreptului de vot.

Ambasada repetat a adus la cunoștința oficialilor irlandezi lipsa altor posibilități alternative legale de exercitare a dreptului constituțional la vot, decât prezența fizică la secțiile de votare, precum și îngrijorările în acest sens a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți permanent sau temporar în Irlanda.

Răspunsul autorităților irlandeze este așteptat în cel mai apropiat timp. Ambasada continuă pregătirile uzuale pentru scrutin și este în comunicare constantă cu factorii de decizie irlandez, autoritățile Republicii Moldova și comunitățile diasporei din țara de reședință.

În cazul Spaniei, Guvernul acestei țări a aprobat la 25 octombrie curent, în ședință extraordinară starea de alarmă pentru 15 zile, cu posibilitatea extinderii acestui regim. Potrivit acestei decizii, nu se impune izolarea la domiciliu, însă sunt impuse restricții de mobilitate între provincii cu posibilitatea de deplasare doar pentru necesitățile argumentate: deplasarea la serviciu, medic, și altele.

După declararea stării de alarmă, urmare intervenției Ambasadei Republicii Moldova de la Madrid pe lângă Ministerul de externe spaniol, s-a recepționat asigurarea de principiu pentru libera deplasare a cetățenilor Republicii Moldova spre cea mai apropiată secție de vot. Totodată,  pentru a evita careva dificultăți, misiunea noastră diplomatică a prevăzut scrisori confirmative publicate pe paginile oficiale, care eventual vor putea fi folosite de către conaționali pentru a atesta intenția acestora de deplasare între provincii, către locațiile secțiilor de votare.

În contextul situației pandemice, Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel a publicat o scrisoare confirmativă adresată autorităților israeliene și altor instituții sau persoane interesate, prin care se confirmă că alegerile prezidențiale vor avea loc 1 noiembrie 2020. Cetățenii Republicii Moldova în această țară sunt rugați să printeze sau să descarce acest document în format electronic pe telefonul mobil pentru a fi prezentată la solicitare.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează instituțiile mass-media cu privire la organizarea votului în străinătate că misiunile diplomatice și oficiile consulare ale țării actualizează sistematic următoarele informații: (1) Restricțiile privind deplasarea publicului către / de la secțiile de votare constituite în statele de reședință; (2) Măsurile interne adoptate de statele de reședință care pot afecta buna desfășurare a scrutinului, inclusiv regulile sanitare în vigoare aplicate de către autoritățile locale; (3) Modificarea adreselor secțiilor de votare; (4) Schimbări operate la programul de activitate al secțiilor de votare; (5) Alte informații de interes public. 

Informațiile menționate sunt actualizate și pe site-ul web al ministerului la secțiunea „Alegeri prezidențiale 2020”, precum și în regim operativ pe paginile oficiale ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, lista cărora poate fi accesată AICI.

Distribuie