Foto: mei.gov.md
Oportunitățile de investiții în Republica Moldova au fost discutate cu potențialii investitori elvețieni, în cadrul unui webinar online – „Business Bridges Switzerland – Moldova”. Pe platforma online s-au reunit peste 70 de companii elvețiene, iar încadrul reuniunilor online B2B desfășurate pe platforma Business Bridges Elveția – Moldova au participat cca 40 de companii autohtone.
Scopul evenimentului a fost de a informa antreprenorii elvețieni despre oportunitățile investiționale în țara noastră. În acest sens, reprezentanții instituțiilor publice au prezentat condițiile de derulare a afacerilor și facilitățile oferite investitorilor în diferite sectoare ale economiei naționale.
În discursul său, secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, a afirmat că cooperarea bilaterală dintre Republica Moldova și Elveția are o istorie de lungă durată și a înregistrat rezultate frumoase în diferite domenii de interes comun precum, sănătatea, dezvoltarea economică, ocuparea forței de muncă, migrația, reformele structurale, apa și canalizarea.
Mai mult, secretarul general susține că Guvernul de la Chișinău își concentrează eforturile pentru a promova reforme structurale eficiente, urmărind crearea unui climat de afaceri favorabil și atragerea investițiilor și promovarea exporturilor.
„Elveția este un partener economic important pentru țara noastră și cu siguranță putem consolida o colaborare mai dinamică între țările noastre, asigurată de volumul comerțului și investițiilor bilaterale. Remarc că, în anul 2020 volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Elveția a atins cifra de 95,91 milioane de dolari. În ceea ce privește investițiile, mă bucur să constat că 107 companii cu capital elvețian își desfășoară activitatea în țara noastă. După valoarea capitalului investit, Confederația Elvețiană se află pe locul 9 printre principalii investitori din RM. În acest context, încurajăm investitorii străini să profite de toate oportunitățile oferite de: Moldova IT Park, Zonele Economice Libere, Parcuri Industriale și Platforme Industriale Multifuncționale”, a menționat Lilia Palii.
Pe lângă acordurile economice bilaterale existente precum, Acordul privind promovarea și protecția reciprocă a investițiilor, Acordul privind evitarea dublei impuneri a impozitelor pe venit și a capitalului sau Acordul privind cooperarea comercială și economică, MEI a inițiat negocierea unui acord de liber schimb cu țările EFTA, care va oferi mai multă deschidere și flexibilitate la nivel bilateral și multilateral.
„Este important să subliniem că acordurile de liber schimb cu UE, țările CEFTA, CSI și Turcia permit companiilor care operează în Moldova să aibă acces la aproape 1 miliard de consumatori potențiali. În cele din urmă, sunt ferm convins că acest eveniment este o bună oportunitate de a dezvolta în continuare parteneriatul economic dintre țările noastre, deoarece cu o viziune comună și acțiune colectivă, putem obține rezultate majore!, a punctat secretarul general, Lilia Palii.