Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a inițiat un panel de discuții, astăzi, cu referire la agricultura ecologică din țara noastră, în scopul identificării noilor oportunități de dezvoltare a sectorului.
La dialog au participat producători, reprezentanți ai ONG-urilor, asociațiilor de profil, Centrului Național de Acreditare (MOLDAC), Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și a instituțiilor aferente proceselor de producere, etichetare, certificare și acreditare, care au analizat, în cadrul discuțiilor, lacunele legislative în vederea implementării normelor de producere și au stabilit un plan de lucru pentru consolidarea agriculturii ecologice în țara noastră.
„Agricultura ecologică trebuie să fie dezvoltată prin sporirea producției, a cererii și sustenabilității produselor agroalimentare ecologice. În același timp, este important să asigurăm concurența loială în mediul de afaceri, astfel încât să fie câștigată încrederea consumatorilor și protejate interesele acestora. Vom concentra eforturile și asupra îmbunătățirii schemei de subvenționare a agriculturii ecologice și vom iniția noi măsuri de subvenționare focusate pe respectarea practicilor agricole benefice mediului”, a menționat ministrul Viorel GHERCIU.
Participanții la întrunire au abordat și alte subiecte, formulând propuneri cu privire la armonizarea cadrului normativ național la Aquis-ul european, ce ar permite recunoașterea certificatelor eliberate de organismele naționale la nivel internațional și care ar facilita exportul de produse cu mențiunea „ecologic”.