Foto: madrm.gov.md
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Ion PERJU, s-a aflat marți, 25 mai curent, în vizită în orașul Drochia, cu prilejul aniversării a 20 de ani de activitate a companiei moldo-germane „Südzucker-Moldova”, fiind unul dintre liderii pe piața producției de zahăr din țara noastră.
Cu acest prilej, oficialul a înmânat întreprinderii diploma Guvernului oferită pentru dezvoltarea și sporirea competitivității industriei zahărului, inclusiv, prin abordarea progresivă a tehnologiilor de cultivare a sfeclei de zahăr în Republica Moldova și a adresat un mesaj de felicitare: „Sfecla de zahăr este una din culturile agricole tehnice de bază, iar „Südzucker Moldova” este compania ce a făcut investiții consistente în cultivarea sfeclei de zahăr, implementând cele mai recente realizări științifice și utilizând tehnologii avansate de economisire a energiei în producerea zahărului. Un aspect important pe care îl apreciem în activitatea întreprinderii este faptul că asigură parteneriatul de lungă durată cu agricultorii ce cultivă sfecla de zahăr pe teritoriul țării. Împreună cu partenerii săi agricoli, întreprinderea este preocupată să intensifice volumul recoltei sfeclei de zahăr în fiecare an și contribuie la modernizarea sectorului agricol al țării”, a transmis Ion PERJU.
De asemenea, diplome de apreciere au fost decernate și angajaților companiei.
La rândul său, Alexander Koss, Speacherul Comitetului de Conducere al „Südzucker-Moldova”, a punctat: „Misiunea companiei Südzucker Moldova este crearea unei producții moderne și competitive, precum și dezvoltarea unor parteneriate durabile – un soi de cluster format din parteneri agricoli, distribuitori și furnizori, precum și crearea unui mediu social favorabil în regiunile în care își desfășoară activitatea”.
Totodată, Alexander Koss a subliniat că de-a lungul activității companiei în Republica Moldova, randamentul mediu al sfeclei de zahăr s-a majorat de la 21 t/hа până la 40-50 t/hа, în funcție de condițiile climatice ale anului, iar pe câmpurile irigate atinge nivelul european de 70-80 t/ha.
În cadrul evenimentului, au fost trecute în revistă provocările și succesele înregistrate în cei 20 de ani. Astfel, managerul companiei au comunicat că fabrica din Drochia este unicul și cel mai mare furnizor de „Energie verde” din țară.
„Cel mai mare proiect de „Energie verde” din Moldova, ce a fost implementat de Südzucker Moldova în perioada anilor 2015-2017, unde au fost investiți circa 14 milioane de euro pentru construcția unei instalații, ce anual, produce din borhot de sfeclă, 8,5 mln m³ de biogaz”, a precizat Alexander Koss.
La fel, în cadrul evenimentului s-a menționat că, în prezent continuă lucrările de modernizare a fabricii și constau în lucrări de renovare a secției de prelucrare a sfeclei, inclusiv înlocuirea frezelor vechi de sfeclă de zahăr cu altele noi și performante. Primul aparat de difuzie verticală din Moldova va permite reducerea semnificativă a costurilor energetice, va reduce pierderile și va crește competitivitatea „Südzucker-Moldova” atât pe piața internă, cât și pe piețele de zahăr externe.
Notă: În anul 1998, concernul german Südzucker AG Mannheim/Ochsenfurt a devenit primul investitor în ramura producerii de zahăr din Moldova, iar la 25 mai 2001este creată Südzucker Moldova S.A. prin unificarea a trei fabrici de zahăr din Donduşeni, Făleşti şi Drochia.