Comisarul european pentru vecinătate și etindere, alături de conducerea țării și experți internaționali, invitați la Macro Conference 2022

Conferința Anuală Internațională MACRO 2022 (ediția a X-a) va reuni, la Chișinău, alături de conducerea țării, mai mulți demnitari de rang european, experți internaționali și locali, cercetători și profesori de peste hotarele țări. Evenimentul cu genericul „Republica Moldova: fortificarea rezilienței interne în cadrul unui mediu global în transformare” va avea loc în zilele de 23 și 24 februarie. Conferința va include sesiuni de discuții pe subiecte privind tendințele care vor modela viitorul mediu global, impactul acestora asupra creșterii economice a Republicii Moldova, precum și prioritățile de dezvoltare ale țării. 

Printre invitații MACRO Conference se numără președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița, membri ai Cabinetului de miniștri – Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare, Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor, Sergiu Gaibu, ministrul Economiei, Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ala Nemerenco, ministra Sănătății, Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, Sergiu Prodan, ministrul Culturii, Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne, Iuliana Cantaragiu, ministra Mediului. 

Alături de oficialii și experții naționali, pentru a prezenta experiența internațională în domeniile discutate, vor fi prezenți invitații speciali din străinătate:

Oliver Varhelyi, Comisar european pentru vecinătate și extindere, responsabil de consolidarea relațiilor cu țările vecine ale Uniunii Europene și de introducerea noilor obiective politice pe termen lung pentru Parteneriatul Estic. Din 2015 și până în 2019 a deținut funcția de Reprezentant permanent al Ungariei la UE și Ambasador extraordinar și plenipotențiar. Patru ani mai devreme a fost șeful unității responsabile de drepturile de proprietate industrială din cadrul Directoratului General Piață Internă și Servicii al Comisiei Europene și adjunct al Reprezentantului permanent al Ungariei la Uniunea Europeană. 

Ricardo Hausmann, profesor la Școala Kennedy a Universității Harvard, dar și fondatorul și directorul Harvard’s Growth Lab. Sub conducerea sa, laboratorul a devenit unul dintre cele mai influente centre de cercetare privind dezvoltarea internațională. De la lansarea Growth Lab în 2006, Ricardo Hausmann a fost cercetător principal pentru peste 50 de inițiative de cercetare în aproape 30 de țări, contribuind astfel la politici de dezvoltare, strategii de creștere și agende de diversificare la nivel național și local. 

Cass R. Sunstein, profesor la Universitatea Harvard, fondator și director al programului de Economie Comportamentală și Politici Publice la Facultatea de Drept a Universității Harvard, cercetător în drept, fost administrator al Biroului de Informații și Afaceri de Reglementare al Casei Albe în Administrația Obama. A scris un șir de lucrări cu impact în domeniul dreptului constituțional și de reglementare, iar studiile asupra publicațiilor juridice au relevat că este cel mai frecvent citat cercetător american din domeniul juridic. 

Ivan Miklos, fost viceprim-ministru și ministru al Finanțelor al Republicii Slovace, expert în cadrul Misiunii de consilieri de nivel înalt a Uniunii Europene și în Cabinetul prim-ministrei Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. A contribuit semnificativ la intrarea Republicii Slovace în OCDE și a început o reformă fiscală extinsă și eficientă. A condus agenda guvernamentală privind restructurarea economică și consolidarea fiscală, iar guvernul din care a făcut parte în anii 2002-2006 a fost unul dintre cele mai reformatoare, datorită unui program cuprinzător de reforme structurale pe care l-a susținut. Datorită acestor reforme, Slovacia a intrat în zona Euro în 2009.

Ján Marušinec, expert în domeniul finanțelor publice și al administrației publice. Și-a început cariera în sectorul asociativ și a continuat-o în cadrul Ministerului Finanțelor al Slovaciei, unde a preluat departamentul de analiză bugetară, fiind implicat direct în reforma managementului finanțelor publice (MFP). În calitate de consultant internațional, se concentrează pe reformele în MFP din țările aflate în tranziție. Deține o experiență bogată în consilierea funcționarilor la nivel înalt din Slovacia și din străinătate.

Conferința se va desfășura în format hibrid (offline cu transmisiune LIVE în mediul online) și va putea fi urmărită pe paginile MACRO ConferenceGuvernul Republicii MoldovaFundația „Friedrich Ebert Stiftung Moldova”GIZ MoldovaExpert-Grup, precum și pe platforma www.privesc.eu.

Mai multe detalii despre MACRO Conference 2022 pot fi găsite accesând www.expert-grup.org/ro/macro-2022/despre-eveniment sau pe pagina oficială a evenimentului: www.facebook.com/events/478372857254621 

Conferința Anuală Internațională MACRO 2022 este organizată în parteneriat de către Guvernul Republicii Moldova, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Fundația „Friedrich Ebert”, cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Republica Moldova. Agenda evenimentului poate fi consultată AICI.

Distribuie