Au făcut un milion de lei de după gratii (FOTO/VIDEO)

Trei deținuți, dar și alte trei persoane aflate în libertate estorcau bani de la colegii de celule, sub pretextul facilitării eliberării acestora din detenție. Suspecții cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani sunt bănuiți de escrocherie în proporții deosebit de mari.

În baza unei informații operative  a polițiștilor de investigații, gruparea activa încă din luna ianuarie 2019. Membrii acesteia, inclusiv inculpații, deja au trecut la șantaj pentru a obține banii.

Totul a ieșit la iveală după ce un membru al grupului, anterior judecat, împreună cu alte persoane, sub pretextul facilitării eliberării din detenție a unui deținut și în scopul dobândirii ilicite a bunurilor altei persoane, prin înşelăciune, a primit, în mai multe tranșe, bani în valută națională și străină, cauzând victimei un prejudiciu în sumă de 359 617 lei.

Au fost întreprinse măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală în cadrul cărora au fost acumulate  probe concludente ce demonstrează vinovăția indivizilor în cel puțin 3 cazuri de escrocherie. Polițiștii au mai stabilit că fiecare membru al grupării avea rolul său (recrutor, organizator, executor, beneficiar).

Ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigații al IGP, în comun cu angajații Inspectoratului Rîșcani al DP mun. Chișinău, cei ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu suportul mascaților de la BPDS „Fulger” a IGP și sub conducerea  Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Rîșcani, au descins la data de 15 septembrie curent, cu percheziții în penitenciarele nr.13-Chișinău și nr.15-Cricova, dar și la domiciliile complicilor aflați la libertate.

În celulele deținuților au fost depistate și ridicate mai multe obiecte interzise, cum ar fi: telefoane mobile, cartele SIM, routere wifi, carnete cu inscripții și alte obiecte interzise, din conținutul cărora vor fi extrase informații utile urmăririi penale.

De la domiciliile persoanelor suspecte polițiștii au ridicat mijloace financiare, telefoane mobile, ștampile, acte confirmative privind transferuri bancare, muniții și alte obiecte.

Menționăm că o parte din bani au fost introduși în circuitul ilegal al drogurilor, fiind consumatori și distribuitori.

În acest caz, a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă de la 8 la 15 ani de închisoare. La moment o persoană a fost reținută, trei deținuți sunt cercetați în arest și două persoane în libertate.

politia.md

Distribuie