Astăzi începe Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Unitatea de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și alți parteneri au lansat astăzi, 25 ianuarie, Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin 2021, care se desfășoară în perioada 25 – 31 ianuarie.

Zeci de organizații private și instituții publice, printre care Serviciul Vamal, Inspectoratul General de Poliție, Fundația Moldcell, dar și comunitatea medicală, autoritățile publice locale, societatea civilă, Centrele de tineret, Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor, jurnaliști și lideri de opinie, și-au unit eforturile pentru a îndemna femeile să-și păstreze sănătatea.

Evenimentul din acest an pune accent pe conceptul de prevenție, având în vedere faptul că exista instrumente – precum vaccinarea și screening-ul – ce pot reduce semnificativ riscul apariției acestei boli.

Viața și sănătatea au prioritate, indiferent de provocări și pandemii. În ciuda tuturor provocărilor cauzate de COVID-19,  am asigurat continuu accesul femeilor la serviciile de screening cervical,  în condiții de siguranță. Vă îndemn să aveți grijă de sănătatea voastră,  să vă programați la medicul de familie și să faceți testul citologic, o dată la 3 ani. Testul este gratuit. La fel, vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman în perioada adolescenței, contribuie esențial la reducerea ratei cancerului cervical. Iubiți-vă pe sine ! Iubiți-vă, mamele, surorile, soțiile, prietenele! Faceți testul citologic!”, a menționat Tatiana Zatîc, Secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

“Studiul despre Cunoștințele, Atitudinile și Practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin”,  realizat în anul 2020, arată că tendința de efectuare a testului citologic în Republica Moldova este pozitivă. Gradul de conștientizare a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani cu privire la testul citologic a crescut de la 47% în 2018 la 62% în 2020, iar ponderea femeilor care au efectuat, ca urmare a cunoștințelor lor, testul de prevenție s-a dublat în ultimii doi ani.

“Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să ne unim eforturile pentru a accelera această tendință și a ajunge la ZERO cazuri de femei care mor de cancer de col uterin, deoarece această boală este absolut prevenibilă. Sunt necesare trei intervenții cheie pentru a elimina cancerul de col uterin: vaccinare, screening și tratament efectiv. Implementarea cu succes a acestor măsuri ar putea reduce cu peste 40% din noile cazuri de boală și ar putea salva viața a 5 milioane de femei până în anul 2050”, a menționat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA în Moldova.

Cancerul de col uterin este cancerul care poate fi prevenit în proporție de 80 la sută.

Aceasta este una din maladiile la femei, care poate fi prevenită ușor prin vaccinare contra Virusului Papillomei Umane (HPV) în adolescență și testul citologic, efectuat o dată la 3 ani, în perioada 25-61 de ani, gratuit la medicul de familie.

În țara noastră sunt la evidență 4182 paciente afectate de cancer al colului uterin, ceea ce constuie 227, 1 la 100 mii populație feminină. Anual sunt înregistrate în jur de 300 cazuri noi, respectiv 17, 1 la 100 mii populație feminină. 47 la sută sunt cazuri depistate în stadiul precoce (stadiul I și II), pacientele urmând tratament specific.

Vârsta femeilor la care cancerul de col uterin este depistat cel mai des este de la 40-45 de ani și de la 50-60 de ani. Cu regret, anual, din cauza acestei maladii decedează în jur de 160 femei.

Pe parcursul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin vor fi organizate mai multe acțiuni de informare și sensibilizare publică, pentru a chema femeile să efectueze regulat testul citologic de prevenție și să-și păstreze sănătatea.

Mai multă informație: www.paptest.md

Pentru contact:

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: Tel. 022-268-811;

Irina Lipcanu, Analistă Comunicare, UNFPA Moldova: Tel. 069162304; E-mail: lipcanu-denuta@unfpa.org .

Distribuie