„Accesul la educație în perioada pandemiei”, subiect discutat de miniștrii educației din întreaga lume

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov  a participat astăzi, 22 octombrie, la Reuniunea Globală privind Educația desfășurată sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și cu suportul guvernelor din Ghana, Norvegia și Regatul Unit al Marii Britanii.

Alături de miniștrii educației din peste 60 de țări, la eveniment au participat și șefi de state și guverne. Conferința a fost deschisă de către directorul general pentru Educație al UNESCO Audrey Azoulay .

Pe agenda discuțiilor au fost incluse subiecte ce țin de finanțarea educației la nivel național și internațional în contextul situației provocate de pandemia COVID-19; redeschiderea în siguranță a școlilor; asigurarea incluziunii, echității și egalității de gen; reinventarea predării și învățării și asigurarea accesului la conexiune internet și tehnologii pentru învățare.

În cadrul evenimentului, miniștrii au agreat o Declarație comună prin care se angajează să susțină în continuare sporirea finanțării educației, astfel încât fiecare copil să fie încadrat în sistemul educațional.

Textul Declarației prevede o serie de angajamente, asumate de statele participante, printre care: redeschiderea școlilor  în condiții de siguranță folosind cele mai bune practici internaționale; fortificarea colaborării între sectoarele educației, sănătății și protecției sociale; sprijinirea tuturor profesorilor  în calitate de actori de pe prima linie; conectarea școlilor la internet în scopul de a permite o învățare echitabilă și incluzivă bazată pe tehnologii informaționale inovative.

O altă prioritate trasată este asigurarea ponderii educației în asistența oficială pentru dezvoltare cu creștere până la 15% , iar finanțarea internațională a educației să fie aliniată la acțiunile  naționale de răspuns și recuperare COVID-19, vizând țările și categoriile dezavantajate.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Șarov a avut o intervenție în cadrul Reuniunii unde a prezentat principalele provocări cu care se confruntă sistemul educațional din țară în perioada de pandemie, dar și cele mai importante realizări în suportul asigurării unei educații de calitate și  incluzive.

 „Țin să va asigur că în calitatea mea de ministru, susțin întru totul Declarația Reuniunii Globale pentru Educație și voi promova cu toată insistența la nivel național majorarea investițiilor, voi susține angajamentul nostru față de ODD 4 și a Agendei 2030 de a transforma educația pentru a stimula dezvoltarea durabilă, fără a lăsa pe nimeni în urmă și în ultima instanță pentru a ne salva viitorul”, a subliniat oficialul.

Distribuie