Acces mai mare la medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie

Foto simbol

Persoanele care au bronşită acută vor beneficia de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Afecţiunea respectivă a fost inclusă în lista maladiilor prioritare frecvent întâlnite în practica medicului de familie, în contextul creşterii numărului de pacienţi cu infecţii respiratorii acute care se tratează la domiciliu şi evoluţiei situaţiei epidemiologice prin COVID-19 în Republica Moldova.

În acest sens, au fost efectuate modificări ale unor ordine comune ale Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), care vor intra în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Preparatele destinate bronşitei acute vor fi prescrise de către medicii de familie pentru tratamentul episodic în condiţii de ambulatoriu în sala de tratamente/staţionar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu. Aceste medicamente vor fi compensate în proporţie de 100% pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani şi de 70% în cazul adulţilor. Cetăţenii pot beneficia în mod gratuit de cel puțin o denumire comercială de medicament din cadrul unei denumiri comune internaționale din cele compensate parţial din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Pentru bronşita acută vor fi disponibile 15 denumiri comune internaționale. Este vorba despre medicamente destinate tratamentului antibacterian, printre care: clarithromycinum, azitromicinum, roxithromycinum, amoxicillinum, amoxicillinum+acidum clavulanicum, doxycyclinum, cefuroximum, cefpodoximum, cefaclorum, cefiximum. De asemenea, vor fi prescrise la necesitate antipiretice şi antiinflamatoare pentru copii în sindrom febril – paracetamolum, ibuprofenum; mucolitice și expectorante pentru copii – ambroxolum, acetylcysteinum, precum şi un preparat inhalator atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor – fluticasonum.

Totodată, pacienţii cu diagnosticul de osteoartroză vor beneficia de două denumiri comune internaţionale destinate tratamentului maladiilor osteoarticulare – aceclofenacum şi diclofenacum.

De asemenea, toți pacienţii care suferă de diabet zaharat vor fi asigurați cu insulină umană sub formă de cartuşe, preparat prescris până în prezent doar în baza deciziei Comisiei specializate a MSMPS.

În 2020, pentru medicamente compensate au fost planificate aproximativ 655 de milioane de lei, dintre care aproape 506 milioane au fost valorificate în primele zece luni ale anului.
Lista medicamentelor poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) şi accesată pe site-ul CNAM, la rubrica “Medicamente compensate”.

Distribuie