18 noiembrie – Ziua Mondială de combatere a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice

Anual pe data de 18 noiembrie este marcată Ziua Mondială de combatere a BPOC, care este organizată de Inițiativa Globală pentru Boala Pulmonară Obstructivă Cronică în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății și grupurile de pacienți cu BPOC din întreaga lume. Scopul acestei zile este creșterea gradului de conștientizare, împărtășirea cunoștințelor și discutarea modalităților de reducere a poverii bolii BPOC la nivel mondial.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) – este o boală răspândită, prevenibilă și tratabilă, care se caracterizează prin simptome respiratorii persistente și limitarea fluxului de aer, care este cauzată de anomaliile căilor respiratorii și / sau alveolare, de obicei, provocate de expunerea semnificativă la particule sau gaze nocive.

Jumătate din cei afectați de aceasta boală nu sunt conștienți de starea lor pentru că BPOC este o afecțiune perfidă, care se integrează lent, dar progresiv in viața pacientului, cu simptome care se agravează treptat si care pot fi atribuite îmbătrânirii sau altor boli mult mai puțin severe si pe care pacienții nu le iau în serios, spre exemplu, tusea cronică, alergiile, răcelile, infecțiile respiratorii sau gripa. BPOC este un termen medical recent, care se referă la bronșita cronică și la emfizemul pulmonar.

În acest an Ziua Mondială de combatere a BPOC se află la cea de a 19-a ediție și se va petrece cu genericul „Trăind bine cu BPOC- fiecare, pretutindeni”, având drept obiectiv general transmiterea mesajului pozitiv către pacienți și furnizorii de servicii de sănătate că deși BPOC nu are un remediu, există multe modalități de a trăi activ și bine.

Campania își propune susținerea intervențiilor de reabilitare pulmonară, activitate fizică, auto-gestionare și nutriție, precum și subliniază importanța bunăstării sociale și mentale. Inițiative de reducere a poverii BPOC au loc în întreaga lume, inclusiv programe de renunțare la fumat, luptă împotriva poluării aerului atât în interior, cât și în exterior, evaluarea factorilor provocatori în copilărie. Deși nu există un remediu ce ar trata total BPOC, acțiunile de îmbunătățire a calității vieții pot fi adoptate oriunde, de către o varietate de indivizi în multe tipuri de mediu.

Actualmente BPOC este a patra cauză principală de deces în lume și se estimează a fi a 3-a cauză principală de deces până în 2030. Peste 90% din aceste decese au loc în țările cu venituri mici și medii. La nivel mondial în jur de 210 milioane de persoane sunt afectate de BPOC, iar conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, la fiecare oră 250 de persoane mor din cauza BPOC.

Persoanele ce suferă de BPOC și fumătorii  au riscuri mai mari de complicații severe și de deces în cazul infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Este cunoscut că orice infecție virală respiratorie, inclusiv și infecția COVID–19 poate genera o exacerbare a BPOC, fiind cauză de afectare a calității vieții și creștere a morbidității și mortalității în BPOC. Pacienții cu BPOC trebuie să respecte cu strictețe măsurile de profilaxie pentru a minimiza riscul de infecție și să continue să-și administreze tratamentul prescris de medic pentru BPOC, inclusiv cu steroizi. Nu există dovezi științifice că tratamentul cu corticosteroizi inhalatori sau orali ar trebui de evitat în perioada epidemiei Covid-19.

Ce puteți face dacă suferiți de BPOC:

– Renunțați la fumat, dacă sunteți fumător și evitați să vă expuneți fumului de tutun;

– Respectați indicațiile de administrare pentru fiecare medicament;

– Mergeți cel puțin 2 ori pe an la medic pentru a vă verifica starea de sănătate. Solicitați vaccinul antigripal;

– Deplasați-vă imediat la spital sau la medic dacă respirați mai greu;

– Aerisiți casa. Stați cât mai departe de sursele de fum de țigară care v-ar putea îngreuna respirația;

– Mențineți-vă în formă. Plimbați-vă, faceți regulat exerciții fizice fără a vă extenua;

– Dacă sunteți într-un stadiu sever al bolii, învățați să respirați corect;

– Adoptați un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată. Menținerea unei greutăți sănătoase este importantă.

Distribuie