Măsurile luate de autoritățile Republicii Moldova pentru prevenirea și combaterea falsificării certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19

Prejudiciile generate de fenomenul falsificării certificatelor de vaccinare și măsurile luate pentru prevenirea acestor fărădelegi au fost principalele subiecte de discuții în cadrul conferinței de presă, care a avut loc luni, 7 februarie, cu participarea reprezentanților organelor de drept, autorităților în domeniul de securitate și sănătate. 

Mai exact, în ultimele luni, 94 de cauze penale au fost pornite în urma falsificării certificatelor de vaccinare COVID-19, precum și a acțiunilor de corupție în același context. Ministerul Sănătății salută acțiunile realizate de angajații organelor de drept pentru stoparea acestui fenomen.

„Salutăm implicarea și eforturile organelor de forță în contracararea fenomenului de falsificare a certificatelor de vaccinare. Odată cu apariția suspiciunilor privind vaccinările fictive, Ministerul Sănătății a sesizat organele de urmărire penală cu solicitarea inițierii investigațiilor privind pretinsele fapte de falsificare a certificatelor de vaccinare. Astăzi, continuăm să cooperăm cu organele legii în contextul investigațiilor inițiate.

Medicii trebuie să fie conștienți de faptul că societatea are încredere în ei. Tocmai pentru că suntem conștienți de responsabilitatea noastră, întreg sistemul medical, alături de autoritățile sanitare, rămânem la straja sănătății cetățenilor noștri. Din partea Ministerului Sănătății îndemnăm atât cadrele medicale, cât și populația să dea dovadă de responsabilitate în depășirea crizei pandemice, să respecte legea, să se protejeze reciproc pentru a consolida linia de apărare în fața virusului prin acceptarea și promovarea vaccinării”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Svetlana Nicolaescu.

La rândul lor, reprezentanții Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie și ai Comisiei parlamentare securitate națională au confirmat că stoparea și prevenirea cazurilor de falsificare a certificatelor de vaccinare este o prioritate pentru toate instituțiile statului. În prezent,  se elaborează un proiect de lege pentru înăsprirea sancțiunilor care vizează falsul procesului de vaccinare, dar și pentru a optimiza și securiza sistemul electronic de evidență a persoanelor vaccinate.

„Fenomenul falsificării certificatelor de vaccinare este tratat cu maximă seriozitate de toate instituțiile statului, pentru că falsificarea certificatele COVID-19 reprezintă un risc major pentru sănătatea cetățenilor Republicii Moldova și pune în pericol credibilitatea campaniei de vaccinare”, a declarat președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun.

„Îmi exprim speranța că autoritățile de drept vor trata cu mare atenție aceste cauze penale care au fost înaintate”, a declarat și vicepreședinta Comisiei parlamentare securitate națională, Ana Racu.

De menționat că o parte din cazurile de falsificare s-au produs din cauza existenței unor erori în Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19, ceea ce a făcut posibilă modificarea retrospectivă a datelor, precum și introducerea unor date denaturate. Astfel, sistemul informațional vulnerabil la fraudă a facilitat ca persoanele cu acces la sistem să elibereze certificate false. Aspectele date au fost identificate, iar dezvoltatorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică în comun cu cei ai Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică au ajustat mai multe funcționalități, inclusiv securizarea conturilor de intrare. În prezent, sunt în proces o serie de alte perfecționări și reglementări, inclusiv asigurarea schimbului de date cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, care să permită generarea alertelor și eliminarea acestor fraude.

Potrivit instituțiilor de drept implicate, din cele 94 de cauze penale pornite, 70 de cauze penale se referă la acțiunile săvârșite de persoane fizice, 22 cauze se referă la acțiuni comise de persoane publice (angajați ai instituțiilor medicale, angajați ai organelor de drept etc), iar alte două  la acțiunile persoanelor juridice. Pe 7 februarie curent, în instanța de judecată au fost expediate cu rechizitoriu trei cauze penale care vizează falsul informatic, coruperea pasivă și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale.

Persoanele care vor fi găsite vinovate riscă pedepse de la 1350 de unități convenționale, privarea dreptului de a ocupa anumite funcții publice, muncă neremunerată în folosul comunității, dar și privațiune de libertate de la doi ani până la 15 ani.

Până în prezent, 1 016 526 de persoane au încheiat schema completă de vaccinare împotriva COVID-19.

Îndemnăm toți cetățenii să se vaccineze pentru a se proteja de consecințele negative ale COVID-19, iar lucrătorii medicali să dea dovadă de responsabilitate și corectitudine pe parcursul întregului proces de imunizare.

Distribuie