Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv inițiativa legislativă privind modificarea cadrului normativ al protecției mediului pentru prevenirea sau reducerea generării de deșeuri.
Documentul precizează terminologia prevăzută de principalele acte legislative care reglementează deșeurile. Totodată, acesta concretizează proprietățile deșeurilor periculoase.
Proiectul vizează excluderea interzicerii de incinerare a anvelopelor uzate, ceea ce va permite lărgirea utilizării operațiunilor de valorificare a deșeurilor, permițând gestionarea acestora prin valorificare materială sau energetică. Aceasta reprezintă un pas spre trecerea către o economie circulară, fapt care se înscrie în prevederile Convenției Stockholm privind poluanții organici persistenți la care Republica Moldova este parte, conform cărora anvelopele uzate prezintă un combustibil alternativ care poate fi utilizat pentru coincinerare (de exemplu, în cuptoarele de ciment).
De asemenea, proiectul prevede cerințe de gestionare a deșeurilor periculoase, rezultate din activitatea medicală și stabilește interdicții pentru incinerarea și coincinerarea deșeurilor periculoase, cu excepția cazurilor cînd există un pericol iminent pentru sănătate și mediu.
Republica Moldova este parte a unui șir de tratate internaționale privind protecția mediului. De asemenea, au fost întreprinse un șir de măsuri la nivel național, printre care restricțiile impuse pentru utilizarea și comercializarea pungilor, tacâmurilor, farfuriilor și a altor accesorii de masă fabricate din plastic.