Trei întreprinderi din municipiul Chișinău, cu activități în domeniul recuperării materialelor reciclabile sortate și fabricarea produselor din cauciuc, vor beneficia de un suport de grant pentru a-și dezvolta capacitățile de prevenire, depozitare, reutilizare, reciclare și promovare pe piață a produselor cu conținut reciclat. Investițiile în valoare totală de circa 48 mii de euro, vor fi oferite în cadrul Programului de grant aferent proiectului „Îmbunătățirea cadrului instituțional și legal pentru gestionarea specifică a unor fluxuri de deșeuri în Republica Moldova” implementat de I.P. „Unitatea de implementare a proiectelor în domeniul mediului” în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova și finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).
Obiectivul Programului de grant este de a crește gradul de conștientizare atât a întregii societăți, dar în special a reprezentanților sectorului privat generatori de fluxuri specifice de deșeuri, privind importanța gestionării deșeurilor de anvelope uzate, uleiuri uzate și vehiculelor scoase din uz, în contextul riscurilor asociate privind utilizarea inadecvată a acestora, pe fundalul capacităților existente de colectare și reciclare, dar și din considerentul impactului major al deșeurilor asupra mediului și sănătății oamenilor.
Totodată, investițiile Programului de grant vor fi oferite pentru inovații tehnologice pe segmentul gestionării deșeurilor, astfel, pentru a contribui la dezvoltarea sistemelor de colectare şi/sau tratare a fluxurilor de deșeuri specifice, inclusiv, la protecția mediului, precum și pentru a crește competitivitatea pieței locale privind managementul specific al unor fluxuri de deșeuri.
Conform prevederilor Programului, dar și pentru a asigura implementarea eficientă a proiectului, procedura de semnare a contractului de finanțare cu fiecare beneficiar, este realizată doar după organizarea unor vizite în teren ce au drept scop examinarea situației reale, analiza coerenței informației prezentate, dar și ajustarea propunerii de proiect, în conformitate cu scopul și obiectivele Programului de grant. Astfel, vizite în teritoriu au fost efectuate la patru idei de proiecte (agenți economici), ce au fost admise pentru etapa de evaluare tehnică, din totalul de cinci participanți la concurs, iar la final doar trei au fost aprobate pentru perfectarea contractului de finanțare.
În cadrul proiectului, una din condițiile de eligibilate în program este asigurarea cofinanțării proiectului, în mărime de circa 20%, din valoarea totală a proiectului. De asemenea, beneficiarii de grant vor trebui să desfășoare campanii de informare și vizibilitate a proiectului cu antrenarea autorităților publice locale și/sau asociații de profil (ONG).