Strategia pusă în practică. Republica Moldova va începe, în anul 2022, construcția infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide

Ministrul Mediului, Iuliana CANTARAGIU a efectuat o vizită de lucru de două zile la Cahul și Edineț, unde a discutat despre procesul de îmbunătățire a serviciilor de gestionare a deșeurilor solide cu reprezentanți ai autorităților locale din  raioanele Briceni, Ocnița, Dondușeni și Edineț, Cahul, Cantemir, Cedâr-Lunga,  Vulcănești și Taraclia.

Vizita a avut loc în contextul implementării Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 din Republica Moldova, în cadrul programului ”Managementul Deșeurilor Solide în Republica Moldova”, implementat cu suportul Băncii Europene de Investiții (BEI) și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în 8 regiuni de dezvoltare.

În cadrul discuției, Iuliana CANTARAGIU a informat că pentru construcția infrastructurii de gestionare a deșeurilor urmează să fie revizuite și actualizate documentele tehnice, studiile de fezabilitate – pentru a cunoaște numărul populației, cantitatea de deșeuri generată și alte date aferente studiului,  după care vor fi inițiate lucrările propriu-zise de construcție.

„Noi avem o viziune de țară cu privire la gestionare a deșeurilor, iar astăzi avem oportunitatea financiară, grație BEI și BERD, s-o implementăm. Vreau știu care sunt și viziunile autorităților locale despre gestionarea deșeurilor, dacă suntem pe aceeași pagină și dacă putem rezolva această problemă în comun. De asemenea, mi-aș dori să înțelegem cu toții că gestionarea integrată a deșeurilor nu este doar un subiect ce ține de protecția mediului. Este și o posibilitate de dezvoltare a sectorului economic de valorificare a deșeurilor (reciclare, valorificarea energetică a deșeurilor, reintroducerea în economia națională a materialelor obținute din reciclarea deșeurilor etc), înseamnă și noi locuri de muncă”,  a mai adăugat ministrul în context.

La rândul său, Ion Gîlcă, coordonatorul Programului național ”Managementul Deșeurilor Solide” (MDS), a anunțat că inițierea implementării proiectului va fi posibilă după ce un grup de experți străini vor colecta datele pentru revizuirea și actualizarea Studiilor de fezabilitate a regiunilor.

Potrivit lui Ion Gîlcă, experții urmează să-și înceapă activitatea în perioada imediat următoare, iar autoritățile locale vor fi responsabile să ofere suportul informațional necesar pentru colectarea datelor într-o perioadă de timp optimă.

Programul MDS prevede implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 din Republica Moldova, prin implementarea proiectelor ce vizează modernizarea și dezvoltarea sistemelor și instalațiilor de gestionare a deșeurilor solide în opt regiuni – 3 în regiunea de dezvoltare Sud; 3 în Centru; și 2 în regiunea de dezvoltare Nord. Pănă în prezent, au fost finalizate trei studii de fezabilitate pentru regiunile 1, 5 și 8.

În prezent, proiectul pilot este implementat în regiunea de dezvoltare a raioanelor Nisporeni, Călărași și Ungheni. Aceasta se află deja în etapa de definitivare a studiului de fezabilitate, iar construcția infrastructurii în regiune este prevăzută pentru anul 2022.

Distribuie