În Republica Moldova, rata de vaccinare împotriva COVID-19 a atins pragul de 18%

Rata de vaccinare împotriva COVID-19 a atins pragul de 18% în Republica Moldova. Doar în ultimele șapte zile, peste 85.000 de doze de vaccin au fost administrate, ceea ce înseamnă o sumă totală de 1.051.038 de doze utilizate în toată țara. 

În contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 și cererii pentru testare în rândul populației generale, autoritățile în sănătate planifică dezvoltarea laboratoarelor în mai multe regiuni ale țării pentru a lărgi posibilitățile de testare în cazul infecției COVID-19. 

„Pentru următoarea perioadă, este planificată dezvoltarea rețelelor de laboratoare ale Agenției Naționale de Sănătate Publică. Mai exact, vor fi fortificate laboratoarele din Soroca și Comrat care vor efectua testarea PCR, iar pentru trimestrul patru al anului current, se planifică dezvoltarea laboratoarelor din raioanele Edineț și Căușeni.

Totodată, informăm că pe parcursul lunii august și lunii septembrie, vom recepționa donații din partea Letoniei de 30.000 de doze de vaccin AstraZeneca și din partea Lituaniei – 26.500 de doze, cu termen de valabilitate de cel puțin trei luni. La fel, urmează să recepționăm din lotul contractat 7.020 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Totuși, avem promisiunea că după data de 12 august, loturile de Pfizer/BioNTech vor fi mai mari și livrate chiar de două ori pe săptămână. Mai mult, anunțăm că peste 900 de persoane s-au vaccinat în ultimele șapte zile în cadrul punctului de vaccinare deschis la Aeroportul Internațional Chișinău”, a declarat secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea. 

De asemenea, în contextul informării populației și creșterea ratei de vaccinare în toate regiunile din țară, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va lansa mâine, 4 august, campania, intitulată „Vaccinează-te, pentru ca viața să revină la normal”. Aceasta va fi realizată în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, cu participarea specialiștilor în sănătate publică și comunicare din România și Republica Moldova.

„Specialiștii în sănătate publică și comunicare vor merge din sat în sat pentru a comunica cu oamenii despre importanța vaccinării pe parcursul a câteva luni. Echipele mobile vor fi însoțite de „Autocarul Sănătății” care se va deplasa în 24 de raioane, în special în regiunile unde se atestă o rată joasă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2. Astăzi, nu putem vorbi de încă o imunitate colectivă. Nu trebuie să așteptăm să crească numărul de cazuri, mai ales că a fost confirmată tulpina Delta. Vaccinarea e singura soluție. Mulțumim celor care s-au vaccinat pentru a-și proteja sănătatea, precum și lucrătorilor medicali pentru munca depusă în această campanie”, a mai spus Denis Cernelea. 

De la începutul campaniei de vaccinare, 87% din lucrătorii medicali au fost imunizați împotriva virusului, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora. Până în prezent, au fost raportate 1.453 reacții adverse, dintre care 93% cu forme ușoare, 6,9% cu forme moderate. Din numărul total de persoane vaccinate, 57% sunt femei și 43% sunt bărbați. 

Cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în municipiul Chișinău – 27,2%, Soroca – 22,1%, Dubăsari – 19,8. În același timp, în raioanele Sângerei, Taraclia și UTA Găgăuzia, se înregistrează cea mai redusă acoperire vaccinală de 9,8% – 12,4%. La fel, o rată mică se numără în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani. 

Republica Moldova a recepționat 1.530.330 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Pentru administrarea vaccinului, oamenii se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md

Distribuie