Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat Ghidul național actualizat „Reabilitarea medicală a pacienților cu infecția COVID-19”, care are drept scop îmbunătățirea serviciului specializat de reabilitare medicală acordat persoanelor cu diverse consecințe și deficiențe funcționale în urma infecției cu SARS COV-2.
Ghidul revizuit este structurat sub formă de recomandări actualizate bazate pe experiențe internaționale și bunele practici în organizarea asistenței de reabilitare medicală a persoanelor cu COVID-19.
Printre obiectivele documentului se numără:
1. Eficientizarea organizării serviciului de reabilitare medicală a persoanelor cu COVID-19 în funcție de nivelul de asistență medicală, faza bolii, faza de reabilitare și severitatea deficiențelor funcționale.
2. Prezentarea standardelor minimale de personal și dotare a unităților medicale pentru prestarea asistenței de reabilitare post COVID-19.
3. Îmbunătățirea calității serviciului de reabilitare acordată persoanelor ce au suportat COVID-19.
4. Reducerea impactului fazei acute a bolii, precum și reintegrarea optimală în societate a persoanelor ce au suportat infecția COVID-19.
Ghidul este destinat prestatorilor de servicii medicale specializate de reabilitare la diferite nivele (medici reabilitologi, asistenți medicali, dieteticieni, terapeuți ocupaționali, kinetoterapeuți, psihologi/psihoterapeuți, asistenți sociali, logopezi), prestatorilor serviciilor medicale de asistență medicală spitalicească (medicii de profil boli infecțioase, pneumologi, cardiologi, reanimare/terapie intensivă, asistenți medicali), prestatorilor serviciilor medicale de asistență medicală primară (medicii de familie, asistenți medicali, asistenți sociali).
Ghidul poate fi accesat AICI.