Centrul de excelență în viticultură și vinificație din Chișinău va avea propriul incubator de educație antreprenorială

Elevii care își fac studiile la Centrul de excelență în viticultură și vinificație din Chișinău (CVVC) vor putea să învețe specificul unei afaceri în sectorul agricol, în cadrul unui incubator de educație antreprenorială pentru  sectorul agricol, vitivinicol si cel de industrializare al producție agricole. Instituția de învățământ va dispune de propriul incubator, grație unui Acord de Grant în cadrul Proiectului Agricultura  Performantă în Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională/ USAID implementat de Chemonics. Grantul cu o valoare totală de 358 mii de lei, va fi implementat până în luna iunie a anului viitor.  

Potrivit finanțatorilor obiectivul este de a iniția un program  de mentorat și coaching pentru un grup de 10 -15 persoane, care vor fi instruiți în domeniul antreprenorial, dar și de a fortifica capacitățile CEVVC pentru asigurarea continuității incubatorului de educație antreprenorială și dezvoltarea acestuia drept o platformă de instruire în inițierea unei afaceri sau recalificare pentru antreprenorii din sectorul agricol.

Astfel, în cadrul modulelor de instruire, participanții vor învăța cum să planifice o afacere, cum să își înregistreze compania și să gestioneze capitalul uman, să gestioneze financiar afacerea, inclusiv, vor învăța elemente de finanțare, marketing, pitch training și public speaking, comunicare și negociere în afaceri, time management, etc.

Elevii vor învăța  și vor obține experiență de la experți, dar și companii private din domeniul agrară, horticol si vitivinicol.

 „Acest incubator ar putea să genereze idei antreprenoriale și să devină o platformă de dezvoltare și identificare a nișelor de succes în sectorul agricol, vitivinicol, și cel de industrializare. De asemenea, poate servi ulterior drept Platformă de recalificare pentru antreprenori sau o platformă de instruire inițială, de informare și comunicare.  Este important ca în cadrul modulelor de instruire elevii să învețe detaliile specificului desfășurării unei anume afaceri, provocările, momentele cheie care pot influența mersul bun al unei afaceri, al unui strat up. Este îmbucurător faptul că în ultimii  ani, tot mai mulți donatorii internaționali activi în Moldova,  acordă vot de încredere Instituțiilor de ÎPT din Moldova și grație partenerilor internaționali contribuim la fortificarea sectorului.Este un avantaj, de a beneficia de experiența altor țări, de lecții învățate în educație profesională, educație antreprenorială. Aceasta ne demonstrează de fapt, cât de importantă este pregătirea profesională de calitate și că aceasta din urmă contribuie direct la creșterea situației economice. Prin acest incubator de educație antreprenorială putem deveni model de educație”,  a comunicat șeful Serviciului știință, educație și extensiune rurală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Incubatorul de educație antreprenorială va fi amenajat pentru desfășurarea conferințelor, seminarelor, atelierelor de lucru, meselor rotunde tematice.

Distribuie