Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat astăzi raportul de activitate pentru primele șase luni de mandat. Șefa statului a menționat că în această perioadă preocupările sale majore au fost pandemia, criza economică, scoaterea țării din izolare internațională și lupta împotriva corupției. Astfel, instituția prezidențială a lucrat pe aceste patru direcții importante:
1. Asigurarea cu vaccin. Șefa statului a spus că, dacă la preluarea mandatului țara nu avea nici măcar un Plan Național de Imunizare aprobat și autoritățile nu făcuse niciun efort de asigurare cu vaccin, azi avem acces la vaccin pentru toți. De asemenea, pentru a sprijini sistemul medical în lupta cu pandemia, în aceste șase luni Republica Moldova a obținut donații generoase pentru sistemul de sănătate.
2. Economia. Președintele Republicii Moldova a menționat că Republica Moldova a reușit să obțină un sprijin economic fără precedent din partea UE – Planul de recuperare economică în valoare de 600 de milioane de euro pentru o perioadă de trei ani. La fel, pentru a susține sectorul agricol afectat de secetă, la rugămintea noastră, România a oferit un ajutor umanitar în formă de 6000 de tone de motorină.
3. Respectul. Doamna Maia Sandu a afirmat că a lucrat pentru a îmbunătăți imaginea țării și a reface relațiile cu parteneri externi importanți pentru Republica Moldova. Astfel, în vizite oficiale la Chișinău s-au aflat președinții României și Lituaniei, și Președintele Consiliului European. Șefa statului a avut convorbiri telefonice și online cu peste zece șefi de state și guverne, și cu lideri de organizații internaționale. De asemenea, Președinta Maia Sandu a mers în vizite peste hotare, unde a agreat și semnat mai multe acorduri importante, și a inițiat discuții ce țin de proiecte și programe de dezvoltare și investiții pentru țară și pentru cetățenii noștri. Potrivit șefei statului, acestea vor fi anunțate și lansate în următoarele luni.
4. Lupta împotriva corupției, de asemenea, a fost un subiect permanent pe agenda Președinției. La CSS au fost discutate cele mai răsunătoare dosare de corupție, iar șefa statului a cerut în repetate rânduri instituțiilor statului să-și facă treaba pentru a preveni și a sancționa corupția. La început de iunie, șefa statului a semnat Decretul de creare a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, iar în urma demersurilor Președinției, Guvernul Marii Britanii a dispus reîntoarcerea în Moldova a sumei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat.
„În șase luni, am început să schimbăm multe lucruri. Avem șansa să ducem aceste schimbări până la capăt. Am făcut tot ceea ce s-a putut, omenește și ca putere prezidențială, dar pentru schimbare spre bine este nevoie și de un Guvern și un Parlament bune, care să lucreze pentru oameni”, a spus Președintele Maia Sandu, îndemnând cetățenii Republicii Moldova să iasă la vot pe data de 11 iulie.
Doamna Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova la data de 24 decembrie 2020.
Mesajul integral al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la șase luni de mandat, îl găsiți AICI.