Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) anunță rezultatele preliminare ale apelului VII privind lansarea proiectelor strat-up în agricultură.
Astfel, 45 de antreprenori începători/debutanți vor beneficia de suportul statului pentru a-și lansa o afacere (proiecte start-up) în agricultură. Acesști au depus în cadrul apelului proiecte start-up ce prevăd investiții în agricultură în valoare de circa 40 milioane de lei și care vor genera peste 80 locuri noi de muncă.
Pentru dezvoltarea proiectelor start-up depuse și susținerea tinerilor și femeilor, dornici să își dezvolte o afacere în agricultură, statul va oferi circa 26 de milioane de lei, din Fondul National de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural (FNDAMR).
În acest context, 24 de proiecte start-up vor fi lansate și gestionate de femei, iar alte 21 de afaceri start-up de tineri fermieri. Sunt proiecte ce vizează înființarea/modernizarea plantațiilor multianuale, iar drept rezultat vor fi înființate 32,7 ha de plantații pomicole (prun, cireș, vișin, piersic, măr), plantații nucifere – 79,2 ha (alun și nuc), plantații viticole – 6,8 ha, culturi aromatice – 5,9 ha (levănțică) și arbuști fructiferi (mur, zmeur și coacăză) – 3,8 ha (în total circa 128 ha de plantații multianuale).
De asemenea, în cadrul apelului, au fost depuse și proiecte start-up în sectorul zootehnic și se referă la înființarea fermelor apicole, înființarea/modernizarea fermelor de bovine, ovine și suine.
Menționăm, finanțarea proiectelor start-up prin mecanismul ”subvenții în avans” are drept scop furnizarea de noi oportunități tinerilor fermieri și femeilor care doresc să își dezvolte o afacere în agricultură.