21 de mii de tone de grâu din rezervele de stat vor fi orientate spre consum intern

Guvernul interimar a aprobat proiectul privind eliberarea din rezervele de stat a 20 787  tone de grâu alimentar din roada anului 2017 în vederea împrospătării stocurilor cu roada din anul curent.  Acțiunea este necesară pentru a nu admite pierderi fianciare esențiale pentru bugetul statului, dacă va expira termenul de păstrare a produsului.

Prim-ministrul interimar a accentuat că această cantitate va fi orientată prioritar pentru agenții economici autohtoni producători de produse de panificație, din domeniul morăritului și zootehniei: „Rog acești agenți economici să manifeste inters sporit pentru contractarea cantității necesare de grâu, pusă la dispoziție pe piața internă. Iar dacă până la 10 mai curent, nu se atestă epuizarea stocului propus din rezerva de stat, cantitatea rămasă va fi deschisă pentru achizție agenților economici din categoria depozitarilor. Important ca acest grâu să fie orientat exclusiv spre consumul intern, este absolut necesar să suținem la etapa actuală aceste sectoare prioritare”.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a dat asigurări că țara este asigurată cu grâu alimentar și furajer până la următoarea roadă, care se așteaptă de la 1 iulie curent. În pofida unui an agricol dificil din cauza secetei, în 2020 a fost înregistrată roada de 570 mii tone de grâu. Totodată, de la 1 iulie 2020 până în prezent au fost exportate 120 mii tone de grâu. „Cel mai înalt preț la grâu a fost în luna februarie, fiind deteminat de prețul regional și de la bursele internaționale, când 1 tonă de grâu a ajuns la 280 euro. Actualmente, prețul scade întrucât anul agricol curent se așteaptă să fie unul mai bun comparativ cu anul trecut. Și pe piața internă prețul a scăzut – în prezent 1 kg de grâu valorează deja 4 lei. La moment, în țară sunt însămânțate 318 mii ha de grâu de toamnă, semănături în stare bună potrivit situației climaterice prezente”, a menționat Ion Perju, regretând faptul că acest subiect a fost atras pe platforma politicului.

Ministrul Agriculturii susține că în țară mai rămân estimativ 70 mii tone de grâu, fără cele 21 mii tone eliberate din rezerva de stat, iar Agenția Rezerve Materiale va avea posibilitatea să-și împrospăteze stocurile cu grâu de calitate din acest an. Totodată, Pavel Voicu a precizat că în stocurile Agenției Rezerve Materiale rămân disponibile încă 31 mii tone de grâu, ceea ce însemană că în total în țară rămân a fi peste 90 mii tone de grâu. Voicu a mai subliniat că, dacă nu se reușește împrospătarea cantității de 21 mii tone de grâu până la 10 mai curent, există riscul ca statul să piardă câte 900 lei la tona de grâu, după ce acesta va trece în altă categorie de calitate.

În context, prim-mnistrul interimar, Aureliu Ciocoi a rugat instituțiile vizate să examineze posibilitatea de a oferi un preț mai atractiv agenților economici din categoria prioritară, decât prețul actual pe piața internă, fiind găsit numitorul comun între interesele financiare ale Agenției Rezerve Materiale și necesitatea de a sprijini producătorii autohtoni din domeniu.

Tot în cadrul ședinței de Guvern a fost aprobat cuantumul, pentru anul 2021, a ajutorului bănesc acordat beneficiarilor de protecție internațională în Republica Moldova, care va constitui 1307 lei. Cuantumul reprezintă 15% din salariul mediu lunar pe economie pentru acest an, în mărime de 8715 lei. Anul trecut, acest cuantum a constituit 1192 lei.

Distribuie