Statul va compensa 100% medicamentele pacienților care se tratează de Covid la domiciliu

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a condus astăzi ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, în cadrul căreia au fost revizuite unele acțiuni restrictive aprobate anterior și introduse măsuri noi, orientate spre susținerea cetățenilor și a mediului de afaceri din Republica Moldova. 

Noua decizie a CSE stabilește că se permite aflarea în parcuri sau zone de agrement, a grupurilor nu mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor unei familii. Totodată, CSE a precizat că vor fi aplicate regulile de traversare a frontierei de stat a Republicii Moldova, menționate în Hotărîrea nr 51 a CNESP din 19 martie.

O decizie importantă aprobată astăzi de CSE prevede extinderea Listei medicamentelor compensate pentru tratamentul pacienților cu forme ușoare și moderate de COVID-19 în condiții de ambulatoriu. Adică, pacienții care se tratează la domiciliu vor primi medicamente compensate în proporție de 100%, anterior fiind până la 70%. De medicamente compensate vor beneficia toate persoanele, inclusiv cei care nu dețin polița de asigurare medicală obligatorie. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va elabora mecanismul de livrare la domiciliu a medicamentelor compensate prin intermediul asistenților medicali și sociali.

 Totodată, autoritățile publice locale de nivelul I și II vor întreprinde măsuri de susținere socială a persoanelor în dificultate, celor  cu dizabilități și vârstnicilor, prin implicarea asistenților sociali comunitari, a lucrătorilor sociali și a voluntarilor din rândul populației.

 Membrii CSE au aprobat un șir de acțiuni în scopul susținerii agenților economici. Astfel, a fost extinsă  până la 31 mai 2021 perioada de implementare a Programului de subvenţionare a dobânzilor și a Programului de rambursare a TVA.

 „Au fost adoptate și alte reguli simplificate în administrația fiscală care vor susține mediul de afaceri în această perioadă dificilă. Este foarte important să creăm condițiile necesare pentru impulsionarea economiei Republicii Moldova, inclusiv în situația stării de urgență în care ne aflăm”, a declarat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

De asemenea, CSE a aprobat o excepție privind procesul de studii, fiind permisă organizarea stagiilor de practică în învățământul profesional tehnic și superior pentru elevii și studenții din grupele absolvente. Totodată, vor putea fi reluate antrenamentele pentru pregătirea la turneele internaționale a sportivilor, cu respectarea obligatorie a tuturor normelor sanitar-epidemiologice, precum și se va admite desfășurarea în aer liber a competițiilor sportive, organizate de federațiile naționale acreditate de MECC, fără prezența spectatorilor.

Distribuie