Cum vom reduce riscurile dezastrelor la schimbările climei?

Foto: madrm.gov.md

Reprezentanții țărilor membre  ale Parteneriatului Estic s-au reunit în cadrul unui atelier de lucru, pentru a discuta despre noua Strategie a Uniunii Europene de adaptare la schimbările climatice și modul cum aceasta poate ajuta țărilor să integreze în Planurile Naționale de Adaptare la schimbarea climei politici de reducere a riscurilor dezastrelor și de adaptare urbană.

În cadrul atelierului au fost prezentate bunele practici din țările membre UE și în special experiența transfrontalieră și de implementare a Convenției privind munții Alpi. De asemenea, s-a discutat despre gradul de realizare a Planurilor Naționale de Adaptare și oportunitățile de schimb de experiență, cunoștințe, practici privind răspunsul orașelor la schimbările climatice, prin intermediul platformelor web existente.

Potrivit studiului Agenției Europene de Mediu (AEM), prezentat la atelier, acțiunile de adaptare la nivel local, în prezent, se concentrează pe dezvoltarea cunoștințelor, a conștientizării și a politicilor, și mai puțin pe acțiuni materiale, fiind nevoie urgentă de măsuri de adaptare palpabile. În acest context, reprezentanți ai Convenției primarilor pentru climă și energie au prezentat exemple de succes din țările membre ale Uniunii Europene.

La atelier au participat reprezentanți ai Directoratului General pentru Climă al Comisiei Europene, ai Agenției de mediu din Austria și reprezentanți ai ministerelor de resort din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina.

Potrivit AEM, în perioada 1980-2015, pierderile economice înregistrate în țările membre ale Agenției în urma fenomenelor meteo extreme au constituit circa 433 miliarde de euro.

În Republica Moldova, acestea generează anual pierderi economice de peste 120 de milioane de dolari sau circa 2% din Produsul Intern Brut, iar în perioada de până la 2050 pierderile anuale s-ar putea ridica la circa 1,3 miliarde de dolari, dacă nu vor fi întreprinse măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice, potrivit Contribuției Naționale Determinate actualizate a Republicii Moldova.  

Notă: Proiectul EU4Climate se desfășoară în perioada 2019-2022 în țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina) și are o valoare totală de 8,8 milioane de euro.

Distribuie