Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgenţă pe întreg teritoriul ţării

Foto: adevarul.ro

Majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR a votat miercuri, 31 martie, pentru instituirea stării de urgenţă în Republica Moldova, până pe 30 mai. Prim-ministrul interimar, Aurel Ciocoi, a explicat că Guvernul a venit cu această propunere din cauza dinamicii negative din ultima perioadă privind evoluţia pandemiei COVID-19.

Aurel Ciocoi a afirmat că Guvernul şi Comisia Naţională de Sănătate Publică are nevoie de atribuţii suplimentare pentru a aplica anumite restricţii în vederea diminuării cazurilor de infectare. 

Ciocoi a informat Parlamentul că secţiile ATI sunt supraaglomerate, că nu există suficienţi medici care să ajute bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2, că au crescut cazurile asimptomatice şi că nouă tulpină a coronavirusului a dus la răspândirea şi mai frecventă a cazurilor de infectare.

Într-un interviu, Igor Dodon a explicat şi de ce Parlamentul intenţionează să instituie stare de urgenţă în ţară. Potrivit lui, este nevoie de oferit împuterniciri suplimentare Guvernului şi Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale în contextul luptei cu pandemia COVID-19. Dodon susţine că nu ar fi fost nevoie de instituirea stării de urgenţă, dacă Maia Sandu accepta să desemneze un candidat al majorităţi parlamentare pentru funcţia de premier, ca să fie învestit un Guvern cu puteri depline. Dodon a dat asigurări că starea de urgenţă nu va presupune şi instituirea unui „lockdown”. El a afirmat că economia trebuie în continuare să activeze fără restricţii, iar cetăţenii să circule liber, inclusiv în ceea ce priveşte intrarea şi ieşire acestora din/în ţară. Precizăm că starea de urgenţă a fost instituită în contextul în care Igor Dodon a afirmat că va folosi toate instrumentele politice şi juridice legale pentru a amâna organizarea alegerilor parlamentare anticipate, scrie adevarul.ro.

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat marţi, 30 martie, că Igor Dodon şi deputatul fugar Ilan Şor pun la cale scenariul institurii stării de urgenţă în ţară, pe motiv că în asemenea condiţii nu poate fi dizolvat Parlamentul, deşi au apărut circumstanţele necesare.

Totodată, propunerea de a institui stare de urgenţă a venit după ce preşedintele Maia Sandu s-a adresat Curţii Constituţionale pentru a cere avizul de dizolvare a Parlamentului, odată ce au eşuat două tentative de învestire a Guvernului timp de 90 de zile, precum prevede Constituţia.

Pe de altă parte, unii experţi notorii, precum Teodor Cîrnaţ şi Stanislav Pavlovschi, au declarat recent că un Guvern în demisie nu are atribuţii de a propune instituirea stării de urgenţă şi că, la moment, această iniţiativă poate veni doar din partea Preşedinţiei.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco e de părere că prin instituirea stării de urgenţă Igor Dodon încearcă să evite alegerile parlamentare anticipate. „Dodoniştii în agonie?! ”Stare de urgenţă”, dar fără termen, fără a indica resticţiile, fără compensaţii pentru cei faţă de care se aplică acestea, fără măsuri epidemiologice sau alte lucruri obligatorii care trebuie să le conţină o astfel de propunere. Important e că în nota informativă este scris că covidul a fost adus în Moldova de ”o femeie, revenită din Italia, în vârsta de 48 ani”! Se pare că această ”stare de urgenţă” e doar pentru a încerca să se evite dizolvarea Parlamentului. Frica de oameni îi face neadecvaţi. Cineva tare ”se mai joacă cu focul”, a scris deputatul pe Facebook.

Igor Dodon a declarat luni, 29 martie, după ce preşedintele Maia Sandu a anunţat că sesizează Curtea Constituţională privind dizolvarea Parlamentului, ca urmare a două tentative eşuate de învestire a unui Guvern, că socialiştii vor folosi toate instrumentele politice şi juridice pentru a nu admite declanşarea alegerilor parlamentare anticipate în plină pandemie.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a invitat partidele parlamentare la consultări pe tema dizolvării Parlamentului, ca urmare a imposibilităţii de a forma Guvernul pe durata a 90 de zile. Majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR consideră că nu există temei de dizolvare a Parlamentului atât timp cât există o majoritate parlamentară care vrea să învestească un Guvern. De partea cealaltă, experţii care o simpatizează pe Maia Sandu, dar şi reprezentanţii PAS consideră că există circumstanţe de dizolvare a Parlamentului, odată ce au eşuat cele două tentative de învestire a Guvernului în timp de 90 de zile. 

Candidatul desemnat de preşedintele Maia Sandu la funcţia de prim-ministru, Igor Grosu, a venit joi, 25 martie, în faţa deputaţilor pentru a prezenta echipa guvernamentală şi programul de guvernare al Guvernului. Şedinţa Parlamentului nici nu a început bine, că deputaţii din majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR au părăsit sala plenului, iar preşedintele Legislativului a închis şedinţa din lipsă de cvorum. Astfel, a eşuat cea de-a doua tentativă de a învesti un Guvern.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că eşuarea învestirii Guvernului „este un circ regizat şi realizat de PSRM-ŞOR şi PAS. Potrivit lui, nici PAS, formaţiunea Maiei Sandu, nu a vrut să voteze pentru propriul Guvern, în speranţa de a provoca alegeri anticipate.

Liderul PDM, deputatul Pavel Filip, a lansat un atac dur la adresa Maiei Sandu şi a lui Igor Dodon după eşuarea învestirii Guvernului. Filip îi consideră pe cei doi principalii vinovaţi de criza politică din Moldova. 

Igor Dodon a reiterat că PSRM invită toate partidele la dialog pentru a găsi soluţii de depăşire a crizei politice. Liderul PSRM a menţionat că este gata să semneze un acord cu formaţiunile politice parlamentare privind data organizării alegerilor parlamentare anticipate, care ar urma să fie organizate după depăşirea crizei sanitare. Dodon a menţionat că ambasadorul Moldovei la Moscova, Vladimir Golovatiuc, rămâne candidatul majorităţii parlamentare pentru funcţia de prim-ministru.

Ministrul Justiţiie în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, susţine că Parlamentul nu va putea fi dizolvat, deşi aparent există circumstanţe de dizolvare, precum eşuarea a două tentative de învestire a unui Guvern şi depăşirea termenului de 90 de zile în care Guvernul putea fi învestit.

Sursa: adevarul.ro

Distribuie