Foto simbol
Gestionarea sistemului educațional în situația epidemiologică, aplicarea scenariilor de activitate a instituțiilor de învățământ, asigurarea accesului la educație a elevilor, organizarea și desfășurarea evaluării competențelor elevilor; aplicarea reperelor metodologice și realizarea planurilor de recuperare a programului de studii; pregătirea elevilor pentru examenele naționale de absolvire – acestea și alte subiecte au fost dezbătute de către conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și reprezentanții comunității educaționale din municipiul Chișinău, în cadrul celei de-a IX-a platforme de discuții.
În debutul întrunirii, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a mulțumit comunității educaționale și manageriale din mun. Chișinău, pentru mobilizarea de care au dat dovadă la nivel de municipiu în organizarea și asigurarea activității grădinițelor și școlilor în anul de studii 2020-2021, în condiții de pandemie.
„Cu un mesaj special, venim către cadrele didactice și manageriale care au reușit să organizeze procesul educațional în condițiile pandemie virusului COVID-19, fiind în permanentă comunicare cu familiile elevilor/copiilor și monitorizând zilnic starea sănătății elevilor, fapt ce a contribuit la asigurarea rezilienței sistemului educațional în anul de studii 2020-2021”, a declarat ministrul Lilia Pogolșa.
La rândul lor, responsabilii din cadrul Direcției Generale Educație Tineret și Sport Chișinău au prezentat informații privind: situația epidemiologică în instituțiile de învățământ; aplicarea scenariilor de activitate a instituțiilor de învățământ; dotarea cu tehnică de calcul etc.
Managerii instituțiilor de învățământ din mun. Chișinău au salutat decizia privind descentralizarea la nivelul municipal a deciziei privind aplicarea scenariilor de activitate, aprobate de CNESP. Totodată, au reiterat necesitatea imunizării cu prioritate a cadrelor didactice împotriva COVID-19, precum și importanța simplificării procedurii de testare la infecția cu virusul COVID-19 a pedagogilor.
De asemenea, managerii instituțiilor de învățământ au solicitat implicarea companiilor de telefonie mobilă pentru asigurarea cu acces la internet gratuit a elevilor din familiile social-vulnerabile din mun. Chișinău pe perioada desfășurării procesului educațional la distanță.
Alte subiecte abordate în cadrul discuțiilor au fost: organizarea și desfășurarea evaluării competențelor elevilor; pregătirea elevilor pentru examenele naționale de absolvire; aplicarea reperelor metodologice și realizarea planurilor de recuperare a programului de studii, dar și necesitatea unei colaborări strânse între cele două autorități în vederea identificării celor mai bune soluții pentru gestionarea actualei situații și asigurarea unui proces educațional eficient pentru cadrele didactice și elevii din mun. Chișinău etc.
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării organizează periodic platformele de discuții online cu reprezentanții instituțiilor de învățământ din țară, în scopul menținerii unui dialog continuu cu structurile teritoriale implicate în elaborarea și implementarea politicilor educaționale.