Cabinetul de miniștri a aprobat dispoziția cu privire la organizarea și desfășurarea manifestațiilor de Ziua Memoriei, marcată anual în data de 2 martie. Ziua este consacrată comemorării celor căzuţi în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi victimelor acestui conflict.
Documentul aprobat include Planul manifestaţiilor dedicate comemorării a 29 de ani de la izbucnirea acțiunilor de luptă, precum și instituirea Comitetului responsabil de organziarea activităților planificate.
În Plan sunt prevăzute o serie de acțiuni, ce vor fi organizate în mai multe localități ale țării, inclusiv pe platourile de luptă și în locașurile sfinte. La 2 martie 2021, va fi desfășurat un miting de comemorare a eroilor căzuţi pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Totodată, conducătorii autorităților publice și organizațiilor de veterani vor depune flori la monumentul „Maica îndurerată” din cadrul Complexului memorial „Eternitate” și la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Totodată, în ajunul Zilei Memoriei, vor fi organizate mai multe activități de educație patriotică în instituțiile de învățământ și în unitățile militare, fiind păstrat un minut de reculegere în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă.
În cadrul ședinței Parlamentului de astăzi, a fost aprobată redenumirea Zilei Memoriei în Ziua Memoriei și Recunoștinței. „În opinia mea, acesta este un lucru absolut necesar, trebuie să fim recunoscători veteranilor ce au căzut, au vărsat sânge și care au fost răniți, stând la baza păstrării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a menționat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.