Foto: mecc.gov.md
Contractul de achiziție a 10 000 de laptopuri în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” a fost semnat luni, 26 octombrie, de Ministerul Educației, Culturi și Cercetării și compania câștigătoare. Potrivit documentului, notebook-urile urmează a fi livrate în termen de 120 de zile, iar valoarea per unitate este de 291,42 de dolari. Acestea sunt de model Lenovo V15 ADA, vor fi dotate cu sistem de operare licențiat și sunt destinate pedagogilor și elevilor pentru studiul la distanță.
Dat fiind faptul că suma alocată pentru această achiziție a fost de 3 500 000 de dolari, iar oferta prezentată a fost de de 2 914 200 de dolari, Ministerul și-a propus inițial să majoreze cantitatea de unități procurate cu 15% ( reprezintă cantitatea maximă posibilă în conformitate cu documentele de tender), astfel încât numărul laptopurilor achiziționate din suma prevăzută să fie de 11 500. Totuși, în situația pandemică COVID-19, care a provocat deficitul de laptopuri și de piese pentru fabricarea acestora la nivel global atât compania câștigătoare, cât și producătorul nu au putut asigura livrarea cantității suplimentare solicitate de minister.
În consecință, cei 585 800 de dolari economisiți în această procedură, vor fi folosiți în aceleași scopuri, în cadrul unui nou concurs de achiziții. În acest sens, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a făcut deja un demers către Ministerul Finanțelor pentru alocarea a încă 1 800 000 de dolari în cadrul proiectului, la fel, pentru achiziție de laptopuri, necesare învățării la distanță.
Amintim că la achiziția de notebook-uri, desfășurată prin intermediul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, în coordonare cu Banca Mondială și în baza procedurilor de achiziție stabilite de aceasta, au participat trei companii, una dintre care a fost respinsă pe motiv că a prezentat oferta depășind termenul limită. După evaluarea celor două oferte valide, a fost desemnată câștigătoare compania care a înaintat o propunere financiară cu 635.800 de dolari mai mică decât celălalt ofertant.
Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației şi vor duce spre un sector al educației mai eficient.