Foto: mecc.gov.md
Unsprezece lungmetraje vor putea fi văzute în cadrul celei de-a șasea ediție a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) din Republica Moldova. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema din Republica Moldova” și casa de producţie „Rova Film din România”, cu suportul financiar al Centrului Național al Cinematografiei din România, Uniunii Cineaștilor din România, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și se va desfășura online în perioada 22-25 octombrie.
Prezent la conferința de presă organizată cu ocazia Zilelor Filmului Românesc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a afirmat că ZFR reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente ale cinematografiei românești, care și-a demonstrat sustenabilitatea de-a lungul anilor. „Felicitări organizatorilor, care în pofida dificultăților determinate de pandemia virusului COVID-19 au reușit să organizeze acest eveniment.”
Ediția a VI-a, a Zilelor Filmelor Românești la Chișinău va fi inaugurată cu proiecția filmului „Heidi” (2019), de Cătălin Mitulescu. ZFR îi dedică de altfel lui Cătălin Mitulescu secțiunea „Focus” de la această ediție. În afară de „Heidi”, programul mai cuprinde primele două lungmetraje ale regizorului, ambele selectate în secțiunea „Un Certain Regard” a Festivalului de la Cannes: „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2016) și „Loverboy” (2011). Fiecare dintre cele trei filme este însoțit de un interviu înregistrat cu Cătălin Mitulescu.
La secțiunea „Filme noi”, cap de afiș este tulburătorul documentar „Colectiv” (2019), de Alexander Nanau, care a avut anul trecut premiera mondială la Festivalul de la Veneția.Selecția de filme noi e completată de „Cărturan” (2019), debutul lui Liviu Săndulescu și „5 minute” (2019), de Dan Chișu.
Spectatorii vor avea ocazia de asemenea să vadă și cel mai recent lungmetraj al veteranului regizor Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul” (2019).Majoritatea filmelor vor fi însoțite de discuții înregistrate cu regizori și actori, disponibile pe parcursul evenimentului pe zfrmd.ro, pentru a păstra tradiția de a oferi publicului din Republica Moldova șansa să îi cunoască mai bine pe cineaștii români.
Secțiunea „Retro” omagiază un regizor unic din istoria cinematografiei române, Mircea Săucan (1928-2003), prin prezentarea celor mai importante două filme ale sale: „Meandre” (1967) și „100 de lei” (1973).
ZFR propune un film clasic și pentru copii – „Dumbrava minunată” (1981), de Gheorghe Naghi, după nuvela cu același titlu a lui Mihail Sadoveanu și noua animație a regizoarei Anca Damian, „Călătoria fantastică a Maronei” (2019).
Menționăm că cinefilii vor putea viziona filmele gratuit, pe noul site al evenimentului, zfrmd.ro, la orele indicate în program. Accesul la filme este limitat exclusiv la teritoriul Republicii Moldova.