Moldova va primi vaccinul anti-COVID-19 la sfârșitul lunii ianuarie

Foto: msmps.gov.md

Planul național de imunizare anti-COVID-19 a fost definitivat și aprobat. Astfel, sistemul de sănătate din Republica Moldova este pregătit pentru a organiza procesul de imunizare și de a valorifica cantitățile de vaccinuri pe care țara le va recepționa, indiferent de tipul vaccinului.

Conform Documentului, la prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare,  la etapa a doua – adulții cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanele cu comorbidități, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar și din domeniul de educație și personalul din cadrul serviciilor sociale. La etapa a treia va fi vaccinată populația generală indiferent de vârstă.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a primit confirmare de la GAVI (Alianța Globală de Vaccinuri și Imunizări), pe platforma COVAX (Covax este unul dintre cei trei piloni ai instrumentului ACT-COVID-19 Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), că țara noastră va putea beneficia de primul lot de vaccinuri anti-COVID-19 până la finele lunii ianuarie, cu posibilitatea de administrare a vaccinului laînceputul lunii februarie 2021.

Menționăm că, MSMPS a inițiat pregătirea pentru furnizarea cât mai curând posibilă de vaccinuri anti-COVID-19 populației Republicii Moldova, la începutul semestrului doi al anului 2020.

Pentru a asigura păstrarea vaccinurilor la toate nivelurile, a fost efectuată evaluarea situației privind asigurarea cu frigidere pentru păstrarea lanțului frig. Astfel, în toate instituțiile medico-sanitare există condiții de păstrare pentru vaccin la temperatura +2+8°C, Centrele de Sănătate Publică dețin congelatoare care asigură temperatura de -20° C, iar Agenția Națională pentru Sănătate Publică are în dotare un congelator cu capacitatea de a depozita 100 mii doze de vaccin la temperatura de  -70° C.

Suplimentar, în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19, finanțat de Fondul Global a fost solicitată achiziționarea a 4 congelatoare: 2 cu regim de temperatură -20 C și 2 unități cu regim -70 C, care urmează să fie livrate până la 31 ianuarie curent.

Menționăm că, în perioada 13-14 ianuarie 2021, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, se va desfășura un curs de instruire online cu privire la implementarea vaccinului anti-COVID-19 în Republica Moldova, în vederea asigurări conforme a distribuției, păstrării, administrării vaccinurilor anti COVID-19 și managementul evenimentelor adverse post-imunizare, la care vor participa reprezentanți din toate instituțiile medico-sanitare publice.

Informăm că, vaccinul va fi administrat gratuit. Înainte de vaccinare, fiecare persoană va semna acordul informat/consimțământul și va fi informată despre posibila reacție adversă în urma administrării vaccinului. În cazul apariției unui eveniment post-imunizare, persoana va avea acces gratuit la servicii medicale și garanțiile de protecție socială conform cadrului normativ existent.

Distribuie