IGSU a primit în dotare un lot de echipament în valoare de 50.000 de euro (FOTO)

Estonia a donat astăzi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) echipament necesar pentru prevenirea şi controlul răspândirii noului coronavirus. Lotul, în valoare de 50.000 euro, conţine patru corturi de tip tunel cu o capacitate de 15 locuri fiecare, patru aeroterme şi cinci toalete ecologice. Acestea vor fi utilizate pentru amenajarea unor centre mobile de carantină, pre-triaj sau triaj epidemiologic, în preajma unităţilor spitaliceşti sau ale altor instituţii publice.

„Putem avea succes în lupta împotriva noului coronavirus numai dacă lucrăm împreună. În tradiţia estonă, a lucra împreună înseamnă, în primul rând, a-ţi ajuta prietenii. Moldova este o prietenă pe care am ajutat-o şi o vom ajuta în continuare cu expertiza şi asistenţa noastră atât în vremuri bune, cât şi în perioade dificile”, a menţionat Olga Goncearova, şefa Oficiului Ambasadei Estoniei la Chişinău, în cadrul evenimentului de transmitere a echipamentului.

Specialiştii susţin că triajul epidemiologic în perioada pandemiei de COVID-19 este esenţial pentru a limita răspândirea coronavirusului. Astfel de corturi sunt folosite peste tot în lume atât ca centre de triere a persoanelor care ar putea avea COVID-19, cât şi ca puncte staţionare temporare până la internarea acestora în spitalele strategice desemnate. Secretarul de Stat al MAI, Sergiu Golovaci a menţionat că susţinerea partenerilor de dezvoltare a contribuit substanţial la prevenirea riscurilor, dar şi la susţinerea populaţiei în timp de pandemie, prin eforturi şi donaţii necesare în depăşirea virusului.„

„Depăşirea pandemiei este un obiectiv comun, iar susţinerea oferită va contribui cu siguranţă la salvarea vieţilor omeneşti, dar şi la prevenirea unor noi riscuri pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat Mihail Harabagiu, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI.

Donaţia este oferită prin intermediul PNUD Moldova. În colaborare cu PNUD, Estonia mai contribuie şi la construcţia a cinci staţii comunitare de pompieri şi salvatori din Republica Moldova, care vor deservi comunităţi rurale cu o populaţie totală de peste 58.000 de locuitori.

„Pe măsură ce pandemia accelerează şi pune mai multă presiune asupra sistemului de sănătate publică şi asupra instituţiilor implicate în intervenţiile de urgenţă, trebuie acordată o atenţie sporită măsurilor de prevenire şi consolidare a capacităţilor instituţiilor din prima linie. Suntem încântaţi să predăm astăzi 4 loturi de centre mobile de triaj datorită parteneriatului şi sprijinului generos al Guvernului Estoniei. Acestea sunt un instrument esenţial pentru a limita răspândirea bolii şi pentru a gestiona în mod adecvat fluxul pacienţilor în regiunile Moldovei”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova. Anterior, Estonia a ajutat Republica Moldova în vederea depăşirii consecinţelor inundaţiilor catastrofale din 2010 şi susţine de mai mulţi ani proiecte de colaborare pe diverse domenii, precum ocrotirea sănătăţii, guvernarea electronică, dezvoltarea economică, anticorupţie, dezvoltarea localităţilor rurale etc.

Încă din primele zile de la declanşarea pandemiei, PNUD sprijină Republica Moldova ca parte a răspunsului comun al ONU şi al partenerilor de dezvoltare faţă de criza generată de infecţia cu COVID-19.

Distribuie