La alegeri – cu pixul de acasă și cu încălțămintea dezinfectată

Redactor: Diana Enache

Echipați nu doar cu măști de protecție și mănuși, dar și cu pixul de acasă – așa se vor prezenta alegătorii la urne în această toamnă. Totodată, aceștia vor fi obligați să păstreze distanța de cel puțin un metru, iar la intrare în secția de votare se va verifica temperatura fiecărui alegător. Mai mult, urna mobilă va ajunge acasă nu doar la persoanele în etate, cu dizabilităţi locomotorii sau cu alte probleme de sănătate, ci şi la alegătorii care se află în regim de autoizolare.

Acestea și alte reguli se regăsesc în proiectul unei instrucţiuni elaborată de Comisia Electorală Centrală pentru a preveni răspândirea infecţiei COVID-19 în perioada electorală

Până la deschiderea secţiei de votare se va dezinfecta întregul local în special suprafețele și echipamentul folosit. Funcționarii electorali vor respecta distanța de un metru, iar la deschiderea secției, președintele biroului electoral va verifica temperatura funcționarilor prezenţi, operatorilor, personalului auxiliar, observatorilor şi altor subiecţi implicaţi în procesul electoral, cu înscrierea rezultatelor într-un registru. Aceștia vor fi obligați să poarte echipament de protecție.

La intrare în secţia de votare alegătorii își vor dezinfecta încălțămintea, acolo fiind pus un burete impregnat cu soluţie dezinfectantă pe bază de alcool, iar în locuri vizibile şi accesibile pentru vizitatori, dozatoare cu soluţie dezinfectantă. Pe parcursul zilei, se va organiza şi realiza aerisirea frecventă a spaţiului secţiei de votare. Secţia de votare va fi marcată cu inscripţii de delimitare a spaţiului în vederea asigurării distanţei de cel puţin un metru. În incinta secţiei va fi admisă intrarea concomitentă a unui număr limitat de alegători, care va fi egal cu numărul de cabine de vot utilizate. De exemplu, dacă sunt două cabine de vot vor fi lăsaţi să intre concomitent doi alegători. Nu se va admite accesul în secţia de votare a alegătorii care manifestă simptome ale infecţiei respiratorii acute – temperatura mai mare de 37 de grade Celsius, tuse, respiraţie îngreunată etc. Alegătorii care manifestă simptome ale infecţiei respiratorii acute vor putea exercita dreptul la vot la locul aflării prin depunerea unei cereri la biroul electoral al secţiei de votare unde îşi are înregistrarea la domiciliu sau reşedinţă alegătorul. Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală, începând cu două săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute până la ora 15.00, cu prezentarea obligatorie a certificatului medical, scrie IPN. Cu toate acestea, echipa cu urna mobilă se va deplasa mai întâi la persoanele în etate, persoanele cu dizabilităţi locomotorii, persoanele care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu pot să se prezinte personal la secţia de votare.

Aceste reguli urmează a fi aprobate de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Alegerile locale noi sunt planificate pentru 6 septembrie și cele prezidențiale pentru 1 noiembrie curent.

Distribuie