Redactor: Diana Enache
La 30 iulie este marcată „Ziua mondială împotriva traficului de persoane”. Proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 68/192 în 18 decembrie 2013, marcarea acesteia este o chemare la acțiune pentru creşterea gradului de conştientizare despre fenomen, prevenirea și combaterea acestuia, consecinţele asupra ființei umane, dar şi necesitatea promovării politicilor naționale de asistență şi protecţie a drepturilor victimelor care au suferit în urma acestui flagel, anunță Guvernul Republicii Moldova.
Potrivit Ministerul de Externe și Integrării Europene, anual, în lume circa 600.000 – 820.000 de persoane sunt traficate peste graniţa de stat, aici nefiind incluse şi cele care sunt traficate în interiorul statelor, număr care poate atinge cifre de milioane; Circa 70% din numărul persoanelor traficate, sunt femei şi fete, care în mare majoritate sunt impuse să practice prostituţia; Aproximativ 50% din numărul persoanelor traficate, sunt minori, care sunt exploataţi sexual, muncă silită, sau le sunt preluate organele.
În multe cazuri, victimelor traficului de fiinţe umane, care pot fi atât femei, bărbaţi, chiar şi copii minori, le sunt promise locuri de muncă avantajoase în străinătate. Ulterior, odată ajunşi la locul de destinaţie, adeseori pe contul traficanţilor, acestea descoperă că sunt „îndatorate” traficanţilor şi prin urmare obligate să muncească pe gratis sau pentru un salariu derizoriu. Femeile şi fetele sunt adesea recrutate ca să lucreze în sectorul serviciilor sau domeniul hotelier, dar sfârşesc prin a se prostitua, forţate de teamă, „datorii”, dependenţa de droguri sau violenţă.
În cazul în care aţi aflat despre o potenţială victimă a traficului de fiinţe umane, pentru iniţierea procedurilor de repatriere a persoanei, informaţi imediat cel mai apropiat sector de poliţie, misiunea diplomatică a Republicii Moldova precum şi Departamentul Afaceri Consulare al MAEIE, anunță Ministerul de Externe.