5 ani fără Budulai. Cine a fost Mihai Volontir?

Redactor: Diana Enache

Astăzi se împlinesc 5 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Mihai Volontir. Marele actor s-a născut la 9 martie 1934, în satul Glinjeni, raionul Rezina. Acesta a fost unul din cei 278 de delegați ai primului parlament.

Din 1957 este actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, unde debutează în spectacolul „Chirița din Iași” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan. A debutat ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-Film” în anul 1967 în filmul lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță „Se caută un paznic”, interpretând rolul lui Ivan Turbincă.

Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut și Dimitrie Cantemir din filmul omonim. Fiind remarcat pentru interpretarea sa, a fost invitat să joace în filme montate la studiouri din Rusia. Rolul țiganului Budulai din serialul TV „Țiganii” i-a adus celebritate, transformându-l într-o figură marcantă a filmului moldovenesc din anii ’70-’80. Succesul acestui serial a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată „Întoarcerea lui Budulai”.

A obținut Premiul Național al RSSM în anul 1971. I s-a decernat Premiul de Stat al Uniunii Sovietice în 1980, Premiul Frații Vasiliev în 1980 și titlul de Artist al poporului în 1984. În 1996 a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”. La începutul anilor 2000, autoritățile locale i-au conferit lui Mihai Volontir titlul de cetățean de onoare al municipiului Bălți. De asemenea, el a fost decorat cu „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova. Tot în anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat de către Academia de Științe a Moldovei cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească. La 30 aprilie 2009, cu ocazia jubileului de 75 de ani, Academia de Științe a Moldovei, lui Mihai Volontir i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa pentru succesele obținute în vederea dezvoltării artei teatrale și cinematografice.

Reamintim că artistul a plecat la cele veșnice la 15 septembrie 2015. Deși au trecut 5 ani, pe mormântul lui din Cimitirul Central din Chișinău încă nu a fost instalat un monument, așa cum au promis autoritățile atunci când maestrul a fost condus pe ultimul drum.

Distribuie