39 de proiecte vor fi finanțate prin Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare

Foto: mei.gov.md

ODIMM susține ÎMM din Republica Moldova în vederea dezvoltării productivității și competitivității afacerilor pentru internaționalizarea acestora. În acest sens, 39 de companii din Republica Moldova au semnat, astăzi, 21 mai, în cadrul unei sesiuni online, organizată de ODIMM, contractele pentru acordarea suportului financiar nerambursabil prin intermediul schemei de ”Business Voucher” a Programului de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare. Valoarea totală a proiectelor investiționale susținute prin schema de ”Business Voucher” constituie 4,4 mln. Lei.

La evenimentul de semnare, Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a felicitat beneficiarii Programului de stat pentru performanța demonstrată și pentru șansa de a se număra printre câștigătorii primului apel al programului.

”Este un pas important pentru afacerea Dvs în calea spre accedere la o piață externă diversificată și competitivă, la potențiali parteneri de dezvoltare a afacerilor și la oportunitatea de a beneficia de investiții străine necesare pentru accelerarea creșterii afacerii, atragerea forței calificate de muncă, logistică performantă și alte beneficii”, a specificat Iuliana Drăgălin.

De asemenea, Secretarul de Stat a menționat că stimularea investițiilor în creșterea competitivității și a productivității ÎMM va contribui la sporirea accelerată și durabilă a venitului național și, în același timp, va oferi un șir de oportunități Republicii Moldova pentru a beneficia plenar de Acordurile de Liber Schimb (AA/DCFTA, CSI, CEFTA, Turcia), având și o contribuție substanțială și la atingerea obiectivelor Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2030”.

”Ministerul Economiei și Infrastructurii are așteptări mari în ceea ce privește rezultatele implementării Programului de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare. Potrivit estimărilor, vom avea o creștere a volumului de investiții în economia națională cu circa 180 mil. lei, iar cel puțin 80% din ÎMM-uri, își vor promova produsele și serviciile prin intermediul platformelor electronice naționale și internaționale”, a subliniat în concluzie Iuliana Drăgălin.

Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova prin Hotărârea de Guvern Nr. 439, din 01 iulie 2020, cu o perioadă de pilotare de 36 de luni, fiind implementat de ODIMM în coordonare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii. Scopul acestuia este să contribuie la creșterea economică durabilă prin atragerea investițiilor, sporirea competitivității și a productivității ÎMM din Republica Moldova, precum și internaționalizarea acestora.

Distribuie