36 demilioane de euro,alocate de UE pentru dezvoltarea comunităților locale, mass-media și asigurarea accesului la justiție în Republica Moldova

Uniunea Europeană va susține trei proiecte noi de sprijin pentru Republica Moldova, în valoare de 36 milioane de euro, care vor contribui la dezvoltarea comunităților locale, mass-media și la asigurarea accesului la justiție.   Proiectele au fost anunțate astăzi, în cadrul unui eveniment festiv, organizat de platforma „Echipa Europa”,  obiectivul căreia este acordarea sprijinului țărilor partenere ale UE în lupta cu pandemia. La eveniment a participat prim-ministrul Natalia Gavrilița, alături de ambasadorul UE în Republica Moldova,  Janis Mazeiks, ambasadori ai statelor membre ale UE,  reprezentanții BERD și BEI, parteneri-cheie ai inițiativelor  „Echipei  Europa”.

În cadrul discursului său, premierul Gavrilița a mulțumit „Echipa Europa” pentru sprijinul  continuu oferit Republicii Moldova în depășirea impactului pandemiei și pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor: „Echipa Europa înseamnă unitate, solidaritate și sprijin concret pentru țara noastră din partea Uniunii Europene și a statelor-membre, dar și a instituțiilor financiare. Am fost prima țară europeană care a beneficiat de Facilitatea COVAX și de Mecanismul UE de protecție Civilă, obținând peste un milion de doze de vaccinuri. Totodată, statele-membre precum România, Austria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria, Ungaria și Germania au furnizat echipamente de protecție, aparate și echipamente medicale în valoare de peste 20 de milioane de euro. Aceste donații  au salvat multe vieți”, a spus Natalia Gavrilița. 

Șefa Executivului a vorbit despre importanța asistenței UE pentru economia națională,  făcând referire la Planul de redresare economică al UE pentru Republica Moldova, în valoare de până la 600 de milioane euro. Comisia Europeană a debursat deja 50 milioane de euro în calitate de asistență macro-financiară de urgență, destinate pentru a sprijini eforturile de combatere a pandemiei COVID-19 în Republica Moldova.  Alte 36,4 milioane de euro o reprezintă asistența nerambursabilă pentru consolidarea rezilienței sistemului de sănătate, susținerea procesului de redresare economică, reforma poliției, precum și contracararea pandemiei COVID-19.

Premierul a apreciat și suportul UE acordat Republicii Moldova în depășirea crizei gazelor. „Săptămâna curentă am semnat, la Bruxelles, un acord de finanțare pentru 60 de milioane euro, bani nerambursabili, care vor contribui direct la susținerea consumatorilor din categoriile vulnerabile, astfel ca aceștia să poată face față creșterii prețurilor la energie. Mijloacele vor fi utilizate și pentru adoptarea unor măsuri suplimentare de sprijin economic și social,  precum și pentru consolidarea securității energetice și îmbunătățirea eficienței energetice”, a menționat premierul. 

Cele trei proiecte lansate de „Echipa Europa” au un buget total de 36 milioane de euro, bani alocați de către UE și statele membre, ca Slovacia, Germania, Polonia, Austria, Lituania, Franța.

Distribuie